Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι Τούρκοι πολιτικοί τηρούν κατά γράμμα την εθνικιστική πολιτική τους, εν αντιθέτως με τους δικούς μας.

Επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη θέση του Πρωθυπουργού Ερντογάν ότι η Τουρκία εργάζεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο τούρκος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα και διαπραγματευτής με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς απευθύνθηκε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνουν στις Βρυξέλλες οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τίτλο «Θρησκευτικές Ελευθερίες: Η Γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ερωτηθείς ο κ.Μπαγίς γιατί στην ομιλία του αναφέρθηκε είτε σε «Πατριαρχείο του Φαναρίου» είτε σε «ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο» αλλά όχι σε "Οικουμενικό Πατριαρχείο", όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, απάντησε ότι ο τίτλος «Οικουμενικό» είναι θρησκευτικός τίτλος.
«Ο όρος “Οικουμενικός” είναι θρησκευτικός και από την στιγμή που δεν είναι η θρησκεία μου δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω έναν τέτοιο όρο.
 Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε θρησκευτικά ζητήματα. Σέβομαι όλες τις θρησκείες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς ενώ στην ερώτηση πότε θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης απάντησε: «Η Θεολογική Σχολή δεν έκλεισε από την σημερινή εκλεγμένη Κυβέρνηση, ούτε από κάποια εκλεγμένη Κυβέρνηση αλλά ύστερα από απόφαση του Δικαστηρίου. Και εμείς σήμερα αναζητούμε τρόπους που θα ξεπεράσουμε τους νομικούς περιορισμούς».

Ο Υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κυβέρνησης της χώρας του να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε Ιεράρχες του Πατριαρχείου – «είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω ότι ήδη 12 μητροπολίτες έλαβαν την τουρκική υπηκοότητα»- ενώ σημείωσε ότι η τουρκική Κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά του Πατριαρχείου το οποίο «διαθέτει Ναούς και τελεί ελεύθερα τις θρησκευτικές του τελετές».
«Δεν υποστηρίζω ότι η Τουρκία έλυσε όλα τα προβλήματα, ότι όλα είναι τέλεια. Υποστηρίζω ότι η σημερινή Τουρκία είναι καλύτερη από αυτή του παρελθόντος, πιο δημοκρατική, πιο ελπιδοφόρα και η Τουρκία του αύριο θα είναι καλύτερη από την σημερινή» επισήμανε ο κ.Μπαγίς ο οποίος επικρότησε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του διεθνούς συνεδρίου.