Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο Χριστόφιας πανηγυρίζει, η Τουρκία προελαύνει…

Τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη θα πρέπει ν’ αξιολογηθούν στη βάση του τι στόχευσε και τι τελικώς αποκόμισε η κάθε πλευρά. Η επιδίωξη του γ.γ. του ΟΗΕ, για επιτάχυνση της διαδικασίας με καταληκτικό ορίζοντα, έχει τροχοδρομηθεί, αρχής γενομένης από την αμέσως επόμενη συνάντηση, τον προσεχή Ιανουάριο στη Γενεύη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, που αρχικά διακήρυττε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για μια τέτοια συνάντηση, τελικώς προσήλθε στη Νέα Υόρκη με αμυντικό, μόνο, προσανατολισμό, για ν' αποφύγει τυχόν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Δυστυχώς, το χρονοδιάγραμμα τέθηκε, ενώ η επιδιαιτησία αφέθηκε ως υπονοούμενο, αφού κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα «επόμενα βήματα» του ΟΗΕ, που θα εξεταστούν στη Γενεύη, αναλόγως της προόδου των συνομιλιών.
Μεγάλη κερδισμένη της τριμερούς συνάντησης εξήλθε η Τουρκία. Πέτυχε να συμπεριλάβει στη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να είναι «ατέρμονες». Η Τουρκία επιδιώκει τον καθορισμό καταληκτικής προθεσμίας, στην οποία, αν τελικώς δεν υπάρξει συμφωνία, ν’ ανοίξει το παράθυρο και για άλλες επιλογές. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία η παρέμβαση του πρώην ηγέτη της βρετανικής διπλωματίας, κ. Τζακ Στρο, περί εξέτασης του ενδεχομένου διχοτόμησης της Κύπρου.

Το μεγαλύτερο, όμως, κέρδος για την Άγκυρα είναι η έναρξη νέας εντατικής φάσης των συνομιλιών, κάτι που θα «δέσει» τα χέρια της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά την αξιολόγηση της ενταξιακής της πορείας, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, το περσινό φιάσκο, όπου η Τουρκία πέρασε αλώβητη ένα ακόμα εμπόδιο. Δυστυχώς, ο οδικός χάρτης, που τέθηκε το 2006, με καταληκτικό ορόσημο το Δεκέμβριο του 2009, για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Άγκυρα -πέραν των οκτώ παγωμένων κεφαλαίων-, έχει ενταφιασθεί.

Το δόγμα Χριστόφια, περί μηδενικών ενστάσεων ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έχει αποθρασύνει εντελώς την Άγκυρα, που, πλέον, δεν θεωρεί το Κυπριακό αγκάθι για την εκπλήρωση του στόχου τής πλήρους ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο η πολιτική ηγεσία μας δεν παίρνει την ιστορική απόφαση να προκαλέσει κόστος στην Άγκυρα, διακόπτοντας της ενταξιακή της πορεία, κάποιοι θα πανηγυρίζουν προς εσωτερική κατανάλωση, ενώ, ταυτόχρονα, η Τουρκία θα προελαύνει…

ΧΡΙΣΤΟΣ Κ. ΣΕΝΕΚΗΣ
Mέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και της

ΠΗΓΗ