Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Συνελήφθησαν 3494 λαθρομετανάστες το Νοέμβριο, "χαλαρό" το Υπ. Δικαιοσύνης με τους διακινητές .

Νεώτερα στοιχεία για τον αριθμό των συλληφθέντων λαθρομεταναστών που εισήλθαν στη χώρα από τα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνοντας ότι τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει ακόμα. Συνολικά μέσα στις πρώτες τρείς εβδομάδες του Νοεμβρίου οι δυνάμεις της Φρόντεξ και της ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβαν 3494 άτομα προερχόμενα από 43 διαφορετικές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα από τους 3494 λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν οι 607 προέρχονται από το Πακιστάν, οι 242 από το Αφγανιστάν, 94 από το Μπαγκλαντές, 67 από Σομαλία, 35 από το Ιράκ και 29 από το Μαρόκο.
 Με βάση αυτά τα δεδομένα επισημαίνονται δύο παράγοντες, πρώτον ότι οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να διασχίσουν με επιτυχία μία από τις πλέον καλά φρουρούμενες συνοριακές περιοχές του πλανήτη την τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής
 όπου δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες σταθμεύουν, όπου δεκάδες φυλάκια με θερμικές κάμερες και άλλου είδους εξοπλισμός είναι στη διάθεση των Τούρκων στρατιωτικών.
Αν αυτό από μόνο του δεν σημαίνει το συναγερμό στους Έλληνες πολίτες τότε τι άλλο θα μπορούσε. Αν οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν την έγκριση και την υποστήριξη των Τούρκων στρατιωτικών τότε δεν θα μπορούσαν να πλησιάσουν το ποτάμι σε απόσταση χιλιομέτρων αφού θεωρείται στρατιωτική περιοχή.

Δεύτερον η παρουσία μαροκινών λαθρομεταναστών προκαλεί ερωτηματικά αφού στόχος των ανθρώπων αυτών είναι να ζήσουν στην κεντρική Ευρώπη και το μόνο που θα έπρεπε να πράξουν θα ήταν να περάσουν απέναντι στην Ισπανία και να συνεχίσουν για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Από αυτό το γεγονός αλλά και από πληροφορίες που υπάρχουν αποδεικνύεται ότι είναι πιο εύκολο για έναν μαροκινό να εισέλθει στην ΕΕ από την Ελλάδα που βρίσκεται 1000 χλμ μακριά από το Μαρόκο παρά να προσπαθήσουν να εισέλθουν από την Ισπανία.
Ο λόγος απλός, τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της Ισπανίας είναι πιο αυστηρά εκεί βλέπετε εκεί εφαρμόζονται οι νόμοι και η ζωή του ισπανού πολίτη έχει εξίσου αξία με αυτή των λαθρομεταναστών ενώ από την άλλη οι μαροκινοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία χωρίς visa, οπότε με ένα απλό αεροπορικό εισιτήριο βρίσκονται στα σύνορα με την ΕΕ.

Αυτό όμως που πραγματικά είναι εξοργιστικό και συνάμα σχιζοφρενικό είναι η πρόσφατη κατάθεση νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος στις 23 Νοεμβρίου μειώνονται οι ποινές για όσους διευκολύνουν την είσοδο λαθρομεταναστών, αφού τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 ετών (αντί ισοβίων) ή και με φυλάκιση, με δυνατότητα παραπομπής κατευθείαν στο αυτόφωρο (αντί των χρονοβόρων διαδικασιών) και απειλή χρηματικής ποινής 5.000 - 500.000 ευρώ, αντί των 10.000 - 700.000 ευρώ.
Με λίγα λόγια το μήνυμα που στέλνεται είναι απλό φέρτε λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και αν έχετε πολλά λεφτά μην ανησυχείτε δεν θα πάτε φυλακή. Και μετά απορούμε γιατί η χώρα γέμισε και γεμίζει καθημερινά με δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους λαθρομετανάστες και γιατί η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr