Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πολιτισμικό έγκλημα διαπράττουν οι Τούρκοι, βυθίζουν κάτω από το νερό την αρχαία Ελληνική πόλη των Αλλιανών.

Η αρχαία πόλη των Αλλιανών, στη δυτική Τουρκία θα μπορούσε να είναι ένας αρχαιολογικός χώρος όπως οι υπόλοιποι, όμως εδώ δεν γίνονται ανασκαφές, αλλά θάβεται η πόλη. Υπό τα έκπληκτα μάτια των αρχαιολόγων, στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο, οι εργάτες αδειάζουν άμμο στα θεμέλια του νοσοκομείου του Γαληνού, πατέρα της φαρμακολογίας που γεννήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. στη γειτονική πόλη της Περγάμου.
Σύντομα οι θέρμες, με τις δεξαμενές που ακόμα γεμίζουν από μία θερμή πηγή και προστατεύονται από τοίχους ύψους 5 μέτρων, η αίθουσα με τις μονολιθικές κολώνες, τα μωσαϊκά και οι αλέες θα εξαφανιστούν κάτω από την άμμο, αφού πρώτα καλυφθούν από ένα προστατευτικό επίχρισμα.
Στόχος της επιχείρησης: να διατηρηθεί ο αρχαιολογικός χώρος για τις μελλοντικές γενιές. Διότι προς το παρόν η διοίκηση αποφάσισε ότι σύντομα η κοιλάδα θα γίνει τεχνητή λίμνη για την άρδευση 80.000 στρεμμάτων γεωργικής γης.
Ο καθηγητής Αχμέτ Γιαράς, που επί εννέα χρόνια έκανε ανασκαφές στους Αλλιανούς, λυπάται που τώρα τους βλέπει να χάνονται μαζί με πολυάριθμους, θαμμένους ακόμα, θησαυρούς.

"Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο θερμά λουτρά, ιαματικό κέντρο τόσο καλά διατηρημένο. Δυστυχώς, όλο αυτό θα χαθεί για πάντα. Κανονικά ο πολιτιστικός πλούτος πρέπει να εξετάζεται, να καταγράφεται προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Εδώ πλημμυρίζουν την περιοχή πριν τελειώσουν οι ανασκαφές, πρόκειται για μία σφαγή", δήλωσε ο Γιαράς επισημαίνοντας ότι στο 80% του αρχαιολογικού χώρου δεν έχουν γίνει ανασκαφές.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, η άμμος και το τσιμέντο δεν θα αρκέσουν για να διατηρήσουν τα ερείπια της πόλης που θα βρίσκονται 30 μέτρα κάτω από το νερό.

"Ακόμα κι αν προστατευθούν, σε 50 χρόνια η ιζηματογένεση που θα προκληθεί από το φράγμα θα φτάσει τα 15 με 16 μέτρα. Θα έπρεπε να είναι κανείς τρελός για να προσπαθήσει να ξαναφέρει στο φως την πόλη από τέτοιο βάθος", υπογράμμισε.

Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.
"Υπερβάλλουν, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι αρχαίο εκεί. Πρόκειται απλώς για μία θερμή πηγή", δήλωσε ο Μεχμέτ Αϊντίν, 52 ετών καλλιεργητής βαμβακιού, ντομάτων και καλαμποκιού, που θεωρεί τη δημιουργία του φράγματος ως το τέλος των αρδευτικών του προβλημάτων.

Άλλωστε και ο τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου δήλωσε στα τέλη Αυγούστου: " Οι Αλλιανοί δεν υπάρχουν, είναι μία εφεύρεση (...) Υπάρχει μόνο μία θερμή πηγή, σαν κι αυτές που βρίσκουμε σε όλη την Τουρκία".

Η δήλωση αυτή του Έρογλου προκάλεσε κατάπληξη στην επιστημονική κοινότητα και οδήγησε τους εκπροσώπους του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) να απευθύνουν μία επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση καλώντας την να διατηρήσει "την κοινή κληρονομιά" του Αλλιανόι.

Οι Αλλιανοί σύμφωνα με τα όσα έχουν ως τα τώρα αποκαλυφθεί, αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας που αναφέρεται στην αρχαία βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στους «Ιερούς Λόγους» του Αριστείδη. Σε αυτό συνδυαζόταν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας της αρχαιότητας. Θεραπεία με τη χρήση ιαματικών νερών που αναβλύζουν ακόμα, αλλά και συμβατικές μέθοδες όπως οι χειρουργικές και τούτο δεδομένου του ότι είχαν αποκαλυφθεί δεκάδες χειρουργικά και άλλα ιατρικά εργαλεία. Μαζί με αυτά, δημόσια κτίρια με προφανή ιατρική χρήση, νυμφαία, ψηφιδωτά εκπληκτικής τέχνης, αλλά και σημαντικά κινητά αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα νυμφών και του Ασκληπιού, βυζαντινά μνημεία όπως βασιλικές και νεκροπόλεις, που αποδεικνύουν ότι η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί έγκλημα κατά της παγκόσμιας ιστορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ