Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Και η εκκλησία στον κόσμο της….

Ο ανασχηματισμός που έκανε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα δεν κράτησε σε αγωνία μόνο τα άμεσα ενδιαφερόμενα πολιτικά πρόσωπα.
Μαζί με αυτά, αγωνιούσαν ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες, αφού από τους νέους υπουργούς που τοποθετήθηκαν και τους περιφερειάρχες και δημάρχους που θα εκλεγούν τον Νοέμβριο εξαρτάται κατά πολύ και η ολοκλήρωση πολλών έργων της Εκκλησίας.
«Στην Εκκλησία θα έχουν σίγουρα στραμμένο το ενδιαφέρον τους και στις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Έμαθαν πια τις αλλαγές των υπουργείων και περιμένουν ποιοι θα εκλεγούν στις περιφέρειες και τους δήμους» λέει στο «Παρόν» έμπειρος κληρικός της Συνόδου. Η αγωνία, λοιπόν, δεν είναι... προνόμιο μόνο των στελεχών της κυβέρνησης και των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων.
Από τους υπουργούς και τους τοπικούς άρχοντες ο Αρχιεπίσκοπος και πολλοί ακόμη Μητροπολίτες περιμένουν πολλά.
 Κυρίως αγωνιούν για την εξέλιξη των προγραμμάτων που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν προσεχώς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «κολλήσουν». Και αυτό γιατί έχουν στηρίξει σχεδόν το σύνολο του «αναπτυξιακού» τους έργου σε πόρους που προέρχονται από αυτά.

Στην Εκκλησία γνωρίζουν καλά πως μέσα από συγκεκριμένα υπουργεία και μεγάλες περιφέρειες θα περάσουν τους επόμενους μήνες τα κονδύλια από πολλά προγράμματα και κυρίως από το ΕΣΠΑ. Το ενδιαφέρον τους επομένως δεν ήταν μόνο ποιος θα παρέμενε στο, αρμόδιο για εκκλησιαστικά θέματα, υπουργείο Παιδείας. Περίμεναν να μάθουν ποιους θα επέλεγε ο πρωθυπουργός και στα άλλα «κομβικά» υπουργεία, όπως π.χ. το Εργασίας, το Υγείας, το Πολιτισμού κ.ά., με τα οποία ήδη ο Αρχιεπίσκοπος πριν από μερικές μέρες υπόγραψε και μνημόνια συνεργασίας. Βεβαίως στο παρελθόν πολλά «μνημόνια» έχουν μείνει στα χαρτιά και έχουν γίνει μόνο για τα μάτια του κόσμου, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμά τους. Όμως αυτήν τη φορά ο κ. Ιερώνυμος φέρεται αποφασισμένος να «κερδίσει» η Εκκλησία από αυτά και όχι μόνο να προσφέρει επικοινωνιακά οφέλη στους εταίρους της. Μένει αυτό να αποδειχτεί τους επόμενους μήνες…

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου και των υπόλοιπων ιεραρχών και για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που θα αναδειχθούν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Μητροπολίτες γνωρίζουν ήδη ποιοι υποψήφιοι βρίσκονται κοντά τους και θα βοηθήσουν στα έργα της Εκκλησίας και ποιοι όχι. Και εύκολα συμπεραίνει κανείς πως όποιος βοηθήσει στα έργα της Μητρόπολης θα έχει και τη σιωπηρή στήριξη της Μητρόπολης προεκλογικά… Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι οι υποψήφιοι που έχουν ήδη δώσει υποσχέσεις (με «μνημόνια» που έχουν υπογραφεί) πως θα εξασφαλίσουν κονδύλια για τα έργα της Εκκλησίας, ώστε να λάβουν με τη σειρά τους και οι ίδιοι τα απαραίτητα προεκλογικά οφέλη, που ερμηνεύονται ασφαλώς σε ψήφους...

Περιμένουν «εξαργύρωση»
Η σύμπλευση της ηγεσίας της Εκκλησίας και της κυβέρνησης δεν αμφισβητείται. Ο Αρχιεπίσκοπος προσφέρει αφειδώς στήριξη στον πρωθυπουργό και το αντίστροφο. Ο κ. Παπανδρέου στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας και τον ίδιο τον κ. Ιερώνυμο όταν προκύπτουν δύσκολες στιγμές. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Αρχιεπίσκοπος τον Δεκαπενταύγουστο με την υπόθεση της αγοραπωλησίας των οικοπέδων της Βουλιαγμένης. Μια υπόθεση που αγγίζει τον στενό κύκλο των συνεργατών του και προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα ο οποίος εντόπισε σοβαρότατα αδικήματα (μέχρι και κακουργήματα). Και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τον Αρχιεπίσκοπο ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μαζί του στην Πάρο για να δείξει πως τον στηρίζει.

Αντίστοιχα, βεβαίως, ο κ. Ιερώνυμος έχει προσφέρει αρκετές φορές τη βοήθειά του στον πρωθυπουργό τους τελευταίους εννιά μήνες. Δεν αντέδρασε (όπως επέμεναν πεισματικά πολλοί Μητροπολίτες) στη φορολόγηση της Εκκλησίας και «έβαλε πλάτη» με την υπόθεση του ΔΝΤ, όταν συνέστησε στους πιστούς να κάνουν υπομονή, πως η λήψη μέτρων ήταν αναπόφευκτη κ.λπ.

Όμως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνεργάτες του περιμένουν να «εξαργυρώσουν» αυτές τις καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και με τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται, όπως αναφέραμε, στη φάση της υπογραφής μνημονίων με τους φορείς των υπουργείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες η Εκκλησία θα πιέσει τους συνεργάτες των υπουργών ώστε αυτά τα μνημόνια να γίνουν πράξη. Τα περιθώρια άλλωστε για τον Αρχιεπίσκοπο στενεύουν, καθώς στις αρχές του επόμενου έτους συμπληρώνει τρία χρόνια στην ηγεσία της Εκκλησίας και δεν έχει επιδείξει σχεδόν κανένα ουσιαστικό έργο από αυτά που είχε ανακοινώσει όταν εξελέγη...