Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωτιές με ελληνορθόδοξη συνείδηση!

Δέν πέρασε ένας χρόνος και να πάλι η τιμητική πρόσκληση του Μεγάλου Ευεργέτου της Μητροπόλεώς μας, Μεγάλου Έλληνα και Εφοπλιστού κ. Γρηγορίου Καλλιμανοπούλου να τον συνοδεύσουμε στην μακρυνή και αχανή χώρα της Κίνας μας έφερε εκεί, στην πόλη Βουχάν, προκειμένου να ευλογήσουμε πέντε (5) νέα πλοία του, που κτίζονται σε ναυπηγείο της Κίνας και ανήκουν στην κατηγορία των πλοίωνμ τεχνολογίας αιχμής.
Η προηγούμενη φορά ήταν πέρυσι από 18 έως 25 Οκτωβρίου 2009, όταν τότε είχαμε μεταβή στην πόλη της Σαγκάης και ετελέσαμε τον αγιασμό σε έξη (6) νέα πλοία, τα τρία τάνκερς και τα άλλα τρία πλοία με τεχνολογία αιχμής. Μαζί μας τώρα ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικος Πουλής και π. Ιερώνυμος Κάρμας, Ιεροκήρυκες της Ι.Μ. Το σχετικό ρεπορτάζ, που ακολουθεί, είναι γραμμένο από τον π. Ιερώνυμο και περιγράφει τα σχετικά.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ& ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010
Μετρητής Νο 374.898
***********
Την 6ην Σεπτεμβρίου 2010 ο εφοπλιστής κ. Γρηγόριος Καλλιμανόπουλος εγκαινίασε πέντε νέα πλοία στα ναυπηγεία της πόλεως Βουχάν της Κίνας.

Τον αγιασμό ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, συμπαραστατούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικο Πουλή και π. Ιερώνυμο Κάρμα.

Το απόγευμα της Κυριακής 5ης Σεπτεμβρίου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα κατανύξεως, έλαβε χώρα η τελετή του Αγιασμού των νέων πλοίων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, πλαισιούμενου, όπως ήδη αναφέρθηκε, υπό των δύο συνοδών του κληρικών.

Την επόμενη (Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου) όλοι οι προσκεκλημένοι μεταβήκαμε και πάλι στο Ναυπηγείο, προκειμένου να συμμετάσχουμε στην Τελετή ονοματοδοσίας των νέων πλοίων. Το τυπικό προβλέπει την ανταλλαγή προσφωνήσεων και έπειτα μια κυρία, «η «νονά», δίνει το όνομα στο πλοίο εν μέσω εκδηλώσεων χαράς.

Στο Ναυπηγείο μας υποδέχθηκε εγκάρδια ο Γενικός Διευθυντής κ. Γιανγ Ζιγκάνγκ. Ο κ. Ζιγκάγκ μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του. Ας σημειωθή, ότι το ναυπηγείο στο Βουχάν, στην κοίτη ενός ποταμού, είναι απέραντο σε έκταση. Στις εγκαταστάσεις του περισσότερα ίσως από είκοσι (20) πλοία, εμπορικά και πολεμικά, κτίζονται ταυτοχρόνως.

Ακολούθησε Δεξίωση στην Αίθουσα Τελετών του Ναυπηγείου, όπου απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στους επισκέπτες του, ακολούθως δε αναφέρθηκε και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ναυπηγείου.

‘Επειτα από τη διαδικασία του καλωσορίσματος έλαβε χώρα η τελετή της ονοματοδοσίας. Η όλη τελετή ήταν πραγματικά φαντασμαγορική. Κάθε μία νονά του πλοίου, αφού έκανε ένα μικρό χαιρετισμό, έδιδε το όνομα του πλοίου και συγχρόνως έκοβε το νήμα, οπότε μία σαμπάνια έσπαγε με πάταγο επάνω σ΄ ένα πλευρό του πλοίου! Έτσι το πλοίο αποκτούσε οντότητα. Τότε γινόταν ένας πανζουρλισμός. Η μουσική του ναυπηγείου επαιάνιζε πανηγυρικά, τα τύμπανα κροτούσαν, πυροτεχνήματα επυροδοτούντο, χρωματιστά μπαλόνια εξαπελύοντο και ένα σύννεφο από πολύχρωνα μικρά χαρτάκια εσκέπαζε τον ουρανό. Ήταν μια πρωτότυπη πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε το επίσημο γεύμα σε Κεντρικό Ξενοδοχείο κατά τη διάρεκια του οποίου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις. Μεταξύ των άλλων ωμίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος ανεφέρθη στην προσωπικότητα του κ. Καλλιμανοπούλου και ετόνισεν την ευλαβική του διάθεση προς τον Θεό και την ευλάβειά του προς τον Άγιο Νικόλαο, τον Προστάτη των ναυτιλλομένων. Στο τέλος παρέδωσε στον Αρχιμηχανικό του ενός πλοίου πέντε (5) εικόνες του Αγίου Νικολάου, με ειδική ονομαστική αφιέρωση για κάθε πλοίο, για να αναρτηθούν στη Γέφυρα ενός εκάστου από τά νεότευκτα πλοία της Εταιρείας TOISA. Η ομιλία του έγινε στην Αγγλική, παρατίθεται δε παρακάτω και σε ελληνική μετάφραση.

Με εντολή του Μητροπολίτου μας προσφώνηση έκαμε και ο π. Ιερώνυμος Κάρμας, επίσης στην Αγγλική, ο οποίος ανεφέρθη στον μεγάλο ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Καλλιμανόπουλο, τον οποίο και συνεχάρη για την απόκτηση των νέων πλοίων, ευχαρίστησε δε και για την πρόσκλησή του να παρευρεθούμε σ’ αυτήν την ωραία τελετή.

Την 7ην Σεπτεμβρίου αναχωρήσαμε για το Πεκίνο και παραμείναμε σε αυτήν την μεγάλη και όμορφη πρωτεύουσα της Κίνας έως και την 11ην Σεπτεμβρίου.

Κατά την παραμονή μας στο Πεκίνο είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στους δρόμους του, να επισκεφθούμε το Σινικό Τείχος, να περπατήσουμε και να ξεναγηθούμε στην Απαγορευμένη Πόλη όπως ονομάζεται η κατοικία των αυτοκρατόρων και να δούμε πολλά άλλα αξιοθέτα της μεγάλης αυτής και ενδιαφέρουσας πόλεως. Βεβαίως μαζί με όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και κάποια από τα τεράστια πολυκαταστήματά της.

Το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου αναχωρήσαμε με τις Τουρκικές αερογραμμές για την Ελλάδα γεμάτοι από πολλές και όμορφες εικόνες αποτυπωμένες στο μυαλό και στην καρδιά μας, δοξάζοντας τον Θεόν και ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος πολύ μας τίμησε με το να μας επιλέξει για να τον συνοδέψουμε στη μακρυνή χώρα της Κίνας και μας έδωσε την δυνατότητα να επισκεφθούμε την όμορφη αυτή Χώρα και να γνωρίσουμε έστω και για λίγο τον κόσμο της Άπω Ανατολής. Η εμπειρία, την οποία αποκτήσαμε, θα είναι για μας πολύτιμη.