Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πογκρόμ κατά Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Επεισόδια μεγάλης κλίμακας σημειώθηκαν στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ των εθνικών ομάδων της Σερβίας και της Τουρκίας. Με εμφανή στόχο να προκαλέσουν ταραχές, εκατοντάδες Αλβανοί εισέβαλαν στο σερβικό τομέα της πόλης, πανηγυρίζοντας τη νίκη της Τουρκίας και ανεμίζοντας τουρκικές και αλβανικές σημαίες. Οι Σέρβοι κάτοικοι αντέδρασαν, ακολούθησαν πετροπόλεμος αρχικά και συμπλοκές αργότερα και απαιτήθηκε η παρέμβαση της EULEX, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη.
Όμως, έπεσαν και πολλοί πυροβολισμοί, κάτι που αποδεικνύει ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη, καθώς οπλοφορούν οι πάντες. Οι δε πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επτά τραυματίες, οι δύο (ένας Σέρβος και ένας αστυνομικός της EULEX) με τραύματα από σφαίρες. Όμως, προκλήσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της Σερβίας.
Στην πόλη Νόβι Πάζαρ στη ΝΔ Σερβία, μουσουλμάνοι πανηγύρισαν στους δρόμους της πόλης ανεμίζοντας... τουρκικές σημαίες! Μάλιστα φώναζαν συνθήματα, όπως «εδώ είναι Τουρκία». Και η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου (και όχι μόνο...) να μιλά για «ειρηνική συνύπαρξη»...