Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Η πρωτοβουλία για την Αγία Σοφία ξεσηκώνει τους εθνικιστές της Τουρκίας.

Η πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού πολιτικού Κρις Σπύρου να κινητοποιήσει μια ομάδα πολιτών να επισκεφθούν την Τουρκία ώστε την ερχόμενη Παρασκευή να τελέσουν θεία λειτουργία στο Ναό της Αγίας Σοφίας, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, αποτελεί βασικό θέμα στην σημερινή έκδοση της ακροδεξιάς τουρκικής εφημερίδας «Γενί Τσαγ» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Δύο μέρες απόμειναν για την πειρατική λειτουργία στην Αγία Σοφία!» και τον εσωτερικό τίτλο «Προβοκάτσια στην Αγία Σοφία!».
Ακολουθεί ολόκληρο το ρεπορτάζ του Ονσέλ Ουνάλ:
«Οι Ορθόδοξοι παίρνοντας θάρρος από “το άνοιγμα των εκκλησιών” του ΑΚΡ, μετά την Σουμελά, έστρεψαν το βλέμμα τους στην Αγία Σοφία. Ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, που εδώ και πολλά χρόνια καταβάλει προσπάθειες για να γίνει η Αγία Σοφία εκκλησία, έρχεται την Παρασκευή στην Ισταμπούλ συνοδευόμενος από 200 άτομα με σκοπό να τελέσει εκεί παράνομα λειτουργία. Ο Σπύρου δήλωσε ότι, «αν δεν μας δώσουν άδεια να τελέσουμε τη θεία λειτουργία μέσα, θα την τελέσουμε έξω από την εκκλησία».

ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΧΤΑΜΑΡ
Τέσσερις μέρες πριν τη λειτουργία στην αρμενική εκκλησία Άχταμαρ, που θα γίνει στόχος προβοκάτσιας από την αρμενική διασπορά, η κυβέρνηση του ΑΚΡ εκπλήρωσε την επιθυμία των Αρμενίων που δήλωσαν ότι «δεν θα έρθουμε στη λειτουργία αν δεν τοποθετηθεί σταυρός». Τεράστιος σταυρός μεταφέρθηκε στο νησί [η εκκλησία βρίσκεται σε νησάκι μέσα στη λίμνη Βαν στη νοτιοανατολική Τουρκία] με εντολή της κυβέρνησης.

Παίρνοντας θάρρος από την άδεια που έδωσε η κυβέρνηση ΑΚΡ για να γίνουν λειτουργίες στη Σουμελά και στο Άχταμαρ, οι Ορθόδοξοι έστειλαν επιστολές στον Πρωθυπουργό και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, λέγοντας ότι «θα έρθουμε στις 17 Σεπτεμβρίου να τελέσουμε θεία λειτουργία, ακόμη και αν δεν μας δοθεί άδεια». Ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, που ετοιμάζεται να έρθει για να τελέσει λειτουργία στην Αγία Σοφία ύστερα από 557 χρόνια, είναι πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία New Hampshire των ΗΠΑ και Πρόεδρος της οργάνωσης Ενορία Αγίας Σοφίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΔΕΙΑ
Σε παλαιότερη δήλωσή του ο Σπύρου έχει πει: «Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε άδεια. Έγραψα δύο επιστολές στον Πρωθυπουργό Ερντογάν ενημερώνοντάς τον. Δεν έλαβα απάντηση». Ο Σπύρου λέει ότι αν δεν τους δοθεί άδεια να κάνουν τη λειτουργία μέσα, θα τελέσουν τη λειτουργία έξω από την Αγία Σοφία. Στην ερώτηση «Δεν είναι προβοκάτσια αυτό που θέλετε να κάνετε;», ο Σπύρου απάντησε «Από πότε είναι προβοκάτσια η προσευχή; Ο προφήτης Μωάμεθ είχε ζητήσει να επιδεικνύεται σεβασμός και μην εμποδίζονται οι Χριστιανοί στην τέλεση της θρησκευτικής τους λατρείας. Και σήμερα ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Ενώ, ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Φαναρίου (σ.σ. ακριβής μετάφραση του άρθρου) Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης δήλωσε ότι «Το Πατριαρχείο δεν έχει καμιά πληροφόρηση σχετικά με την λειτουργία που δήθεν θα γίνει στην Αγία Σοφία. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με φήμες και ανυπόστατες πληροφορίες».

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου ίδρυσε την οργάνωση Ενορία Αγίας Σοφίας το 2005 και έκτοτε καταβάλει προσπάθειες για να γίνει η Αγία Σοφία Eκκλησία. Σε παλιότερη δήλωσή του ο Σπύρου είχε πει: «Όπως εκατομμύρια Καθολικοί στη Ρώμη, εκατομμύρια Μουσουλμάνοι στη Μέκκα, εκατομμύρια Εβραίοι στην Ιερουσαλήμ, έτσι και εμείς οι Ορθόδοξοι από όπου γης, πρέπει να μπορούμε να τελούμε τα λατρευτικά μας καθήκοντα στην Αγία Σοφία».

Ο Υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε παλαιότερα δηλώσει σχετικά: «Δεν θα επιδείξουμε ιδιαίτερη εύνοια σε καμιά θρησκεία. Η Αγία Σοφία υπηρέτησε την ανθρωπότητα ως ναός επί χίλια πεντακόσια χρόνια. Την ανθρωπότητα θα εξακολουθήσει να υπηρετεί και στο εξής. Θα την διατηρήσουμε ως παγκόσμιο μνημείο. Δεν θα δοθεί άδεια σε κανέναν».

Στη συνέχεια, η είδηση ξεκινώντας με τη φράση «Η κυβέρνηση ΑΚΡ υπηρέτης χωρίς σύνορα του Χριστιανισμού…», ασχολείται με το Άχταμαρ και την τοποθέτηση του σταυρού στην αρμενική εκκλησία στο νησάκι της Λίμνης Βαν όπου θα γίνει λειτουργία στις 19 Σεπτεμβρίου.

Εκφράζονται ανησυχίες
Πάντως το θέμα της προσπάθειας τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία πρωτοπαρουσιάστηκε στην Τουρκία στη στήλη του Τολγκά Τανίς στη “Χουριέτ” με τον τίτλο «Έρχονται Ορθόδοξοι που θέλουν την Αγία Σοφία» και συνεχίστηκε με πρωτοσέλιδη προβολή στην εφημερίδα “Χαμπέρτουρκ” της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, ημέρα αργίας για τους μουσουλμάνους, σε περισσότερα από δέκα μεγάλα και μικρότερα τζαμιά, γύρω και κοντά στην Αγία Σοφία, θα τελείται η μεγάλη τελετουργική προσευχή (ναμάζι). Η προσευχή αρχίζει το μεσημέρι και διαρκεί μέχρι τη 1 με 1:30 μμ. Τουρκικές πηγές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους από το ενδεχόμενο κάποιο άτομο ή ομάδα να αποπειραθούν να τελέσουν θεία λειτουργία εντός ή εκτός της Αγίας Σοφίας. «Ο κίνδυνος συμπλοκής είναι αυτονόητος» τονίζουν.

ΠΗΓΗ