Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε τον Τίμιο Σταυρό από τα Ιεροσόλυμα.

Στη Θεσσαλονίκη - στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται από σήμερα ο Τίμιος σταυρός. Ο Τίμιος σταυρός έφτασε στη Θεσσαλονίκη δια θαλάσσης από τα Ιεροσόλυμα ενόψει της μεθαυριανής γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου σταυρού (14 Σεπτεμβρίου). Ο Τίμιος Σταυρός μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα δια θαλάσσης και η υποδοχή του έγινε στο χώρο του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης (νέα παραλία).
Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή μέσω των οδών Κοσμά Αιτωλού και Βασ. Όλγας και ο τίμιος Σταυρός μεταφέρθηκε στον Ιερό ναό όπου και ψάλθηκε επίσημη δοξολογία χοροστατούντο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Καθημερινά στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Θεσσαλονίκη (στη διασταύρωση των οδών Δελφών και Μιαούλη) θα τελούνται Θεία Λειτουργία, Αγιασμός, Ευχέλαιο, Παράκληση, Χαιρετισμοί και Αγρυπνία έως την ερχόμενη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και μετά τη θεία λειτουργία ο Τίμιος Σταυρός θα επιστρέψει στα Ιεροσόλυμα όπου φυλάσσεται.
Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού το έτος 326 μ.Χ όταν - αμέσως μετά την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος έστησε τον Τίμιον Σταυρό στο ναό του Πατριαρχείου για προσκύνηση από τους πιστούς.

romfea.gr