Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Οι μοτοσυκλετιστές τίμησαν τους Ισαάκ και Σολωμού

Με το σύνθημα «Πορεία μνήμης Ισαάκ - Σολωμού - Οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν» 1000 και πλέον μοτοσικλετιστές, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση - πορεία εις μνήμην των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές από όλη την ελεύθερη Κύπρο έδωσαν το παρών τους ενάντια στην Τουρκική κατοχή και στη καθημερινή μιζέρια της κυπριακής πραγματικότητας. Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού άνοιξαν το δρόμο για τα κατεχόμενα μέρη μας, την Κερύνεια, την Αμμόχωστο και έδειξαν σε όλους ότι το φρόνημα μας και η επιστροφή στην κατεχόμενη πατρίδα, τη γη των προγόνων μας είναι ένας νόστος αέναος που δεν θα σβήσει ποτέ».
«Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στάθηκε μικρή για να χωρέσει όλους όσοι ήθελαν να παραστούν στο μνημόσυνο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού», έγραψε στο φύλλο της Δευτέρας, η «Σημερινή».
 Παρά την αφόρητη ζέστη και παρά το ότι στο κοιμητήριο Παραλιμνίου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, ο κόσμος ήταν για μια ακόμα φορά εκεί, τιμώντας την ιερή μνήμη των ηρώων.

Μετά το τρισάγιο στον τάφο των Ισαάκ - Σολωμού, οι μοτοσικλετιστές πραγματοποίησαν πορεία από το κοιμητήριο Παραλιμνίου προς την Αγία Νάπα και το Κάβο Γκρέκο. Στη συνέχεια, επέστρεψαν στην πλατεία Παραλιμνίου, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αντικατοχικά τραγούδια. Εκεί τιμήθηκαν οι γονείς των Ισαάκ και Σολωμού από εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας.

Το μνημόσυνο
«Σύμβολα περηφάνιας», χαρακτήρισε ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 1996, υπερασπιζόμενοι τα όσια και τα ιερά του έθνους. Στάθηκε δε και στη θυσία των δύο ηρωικών νέων του Παραλιμνίου, τον Αντώνη Καφέτζιη και τον Βάσο Αγαθαγγέλου, που χάθηκαν πολεμώντας κατά του Αττίλα το 1974, στην περιοχή του Άγιου Παύλου στη Λευκωσία. Μίλησε ακόμα για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και έκλεισε τονίζοντας ότι «σιωπηλοί αποδέκτες της καταστροφής δεν θα παραμείνουμε».

Επαιτούν αντί να απαιτούν
Ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, καυτηρίασε τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στα χάλια της πολιτικής μας ηγεσίας... αντί να πηγαίνουν διαπραγματεύσεις απαιτώντας, πηγαίνουν επαιτώντας».

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Γιάννος Χαραλαμπίδης, αναρωτήθηκε εύλογα γιατί «πάγωσαν» τα εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, αλλά και γιατί δεν έχει ακόμα διωχθεί ο Ραούφ Ντενκτάς, ως ηθικός αυτουργός των δολοφονιών. Είναι βέβαια γνωστό τοις πάσι ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δεν ασκεί πίεση για τη σύλληψη των δολοφόνων, ενώ από το 1996 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια νομικής φύσεως κατά του Ραούφ Ντενκτάς!

http://www.elkosmos.gr/