Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

«Πίρι Ρέις» και μουσουλμανικά τεμένη, η ανταλλαγή για μια λειτουργία στην Παναγία Σουμελά ;

Για 13 ώρες μπήκε ξανά χθες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιανατολικά της Ρόδου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» έπειτα από έρευνες που έκανε και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα.
Το «Πίρι Ρέις» δεν έκανε έρευνες αυτήν τη φορά, κάτι που προέκυψε από την ανάλυση στοιχείων κατά τη διάρκεια της κίνησης του πλοίου και αποδόθηκε στη θαλασσοταραχή που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου- Καστελλόριζου. Αυτό δεν απέτρεψε την παρουσία και παρακολούθηση των κινήσεων του «Πίρι Ρέις» από κοντά από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Το τουρκικό σκάφος κινήθηκε εντός της περιοχής ελληνικών συμφερόντων, από τις 23.30 του Σαββάτου μέχρι τις 12.30 της Κυριακής.
Οι κινήσεις του «Πίρι Ρέις»- όπως και πιο πριν του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίοέχουν προκαλέσει την ενόχληση και αντίδραση της Αθήνας, η οποία έχει θέσει το θέμα τόσο διμερώς με διαβήματα όσο και στην Ε.Ε. Η Αθήνα εκτιμά ότι με τη στάση της η Αγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά είναι και προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων όσον αφορά τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Να σημειωθεί δε ότι σχεδόν με την άφιξη του κ. Νταβούτογλου έξι τουρκικά F-16 μπήκαν στο Βόρειο Αιγαίο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Καλοσχεδιασμένη η... επίσκεψη

Κάθε άλλο παρά «τουριστική» φαίνεται ότι ήταν η επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή στη Ρόδο και την Κω του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Και ενώ «επισήμως» δηλώνεται ότι η επίσκεψή του στα ελληνικά νησιά έγινε με πρόταση του κ. Νταβούτογλου προς τον κ. Δημήτρη Δρούτσα, με την ευκαιρία της διέλευσης του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών από τη Ρόδο με προορισμό το Καστελλόρι ζο, εντούτοις γίνεται φανερό ότι «όλα ήταν καλά σχεδιασμένα» από τουρκικής πλευράς όχι για το «φιλικό γεύμα» μετά των πολλών εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων σε ταβέρνα της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά για να επισημανθεί κυρίως το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα μουσουλμανικά τεμένη και τους μουσουλμάνους των δύο νησιών.

Μόλις ο κ. Νταβούτογλου έφτασε στη Ρόδο, και χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι τοπικές αρχές, μετέβη αμέσως στο τέμενος του Μουράτ Ρέις, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και για το οποίο κατ΄ επανάληψη ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι καταρρέει ο μιναρές και το κτίριο! Εκεί τον περίμεναν ο τούρκος πρόξενος στη Ρόδο, ο χότζας και το κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης που τον συνόδευε, αλλά δεν είχαν ειδοποιηθεί να παραβρίσκονται οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ώστε να τον ενημερώσουν για την πορεία των εκτελούμενων έργων με δαπάνες από το πρόγραμμα «Θησέας». Το βράδυ της ίδιας ημέρας που επισκέφτηκε την Κω ολόκληρο το πρόγραμμά του ήταν αφιερωμένο σε επισκέψεις (παρουσία πάντα του τούρκου προξένου και του τοπικού χότζα) σε τζαμιά του νησιού και μάλιστα σε εκείνα που δεν λειτουργούν.

http://www.tanea.gr/