Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Στο περιθώριο η Eλληνική κυβέρνηση

Αν ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί, ας παίξει με κάτι άλλο…
Καλημέρα Ελλάδα! Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με άνετη εμφάνιση και με ακόμη πιο άνετους χρόνους, συμμετέχει το επόμενο τετραήμερο στον Πόρο στην “Συνάντηση της Σύμης” με άλλους σοσιαλιστές ηγέτες, γνωστούς οικονομολόγους και άλλες προσωπικότητες, κάνοντας και τα μπανάκια του, την άθλησή του και αντιμετωπίζοντας την θερμότητα των ημερών, με άνεση. Εμείς, οι υπόλοιποι, πασχίζουμε να επιλύσουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας και να ρίχνουμε ματιές στα θέματα της Εξωτερικής πολιτικής.
Η χθεσινή αποκάλυψη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για το γεγονός πως οι ΗΠΑ με έντολή της πολιτικής τους ηγεσίας απέκλεισαν την Ελλάδα από το ν αναλάβει τη στρατιωτική διοίκηση της KFOR στο βόρειο Κόσοβο, ήρθε σαν κεραυνός.
 Όχι γιατί η Ουάσιγκτον “δεν μας πάει”, αλλά γιατί η άρνηση προερχόμενη από τα χείλη της Χ. Κλίντον στον Γ. Παπανδρέου την έκανε εκκωφαντική.
 Κι ακόμη πιο εκκωφαντική φαντάζει τώρα η συγκάλυψη του γεγονότος. “Τζάμπα μαγκιά” , που λέει ο λαός, τα περί “αμερικανικών προτιμήσεων στο πρόσωπο του Γ.Παπανδρέου“. “Τζάμπα μαγκιά” ότι μας υπολογίζουν στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός όμως εκτός από τις λανθασμένες επιλογές του προχώρησε ένα ακόμη βήμα, αποκρύπτοντας το γεγονός και τη βιαιότητα της αμερικανικής θέσης.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι ΗΠΑ “δεν μας θεωρούν σοβαρούς εταίρους“. Για το ζήτημα αυτό, τι να γίνει, προέχουν οι επιλογές του Ελληνικού λαού. Αυτό η Ουάσιγκτον είναι προφανές δεν μπορεί να το κατανοήσει είτε με Μπους, είτε με Ομπάμα, είτε οποιονδήποτε τρίτον. Σαν θέση αποδεκτή. Ηγέτιδα δύναμη είναι και θέλει να επιβάλλεται. Αλλά, από την πλευρά μας πρέπει κι εμείς να καταστήσουμε σαφές πως τα “εθνικά όρια” είναι απαραβίαστα. Αλλά αυτό δεν το κάναμε ποτέ. Πάντα αφήνουμε την Ουάσιγκτον να πιστεύει πως είμαστε έτοιμοι για … καρπαζιές! Το αποδεικνύουμε διαγράφοντας συνέχεια τις “κόκκινες γραμμές” και μετακινόντας τες πιο πίσω ως την επομένη πίεση…

Ο Γ. Παπανδρέου και ο Δ. Δρούτσας, είναι καιρός να πάψουν να παίζουνε με τα εθνικά συμφέροντα. Ίσως είναι καλύτερ να πάνε να παίξουν σε άλλους τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, η πράσινη ανάπτυξη, κ. ά.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. χρειάζεται συμμαχίες και καλείται να τις αποκτήσει εν μέσω κρίσης εκεί όπου θα τις προσφερθούν οι καλύτερες προσφορές. Χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ