Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τρίτη τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο μέσα σε μία εβδομάδα

Τρίτη συνεχή πρόκληση σε διάστημα μίας εβδομάδας στο θέμα της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο (μετά τους Καλόγερους και τον Αϊ-Στράτη) σημειώθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τους Τούρκους την περασμένη Παρασκευή στο Αγαθονήσι, με παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και παρενόχληση λετονικού πλοιαρίου, το οποίο ρυμουλκούσε ιστιοφόρο με μηχανική βλάβη.
 Το γεγονός αποκρύφτηκε από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», στις 13:25 την περασμένη Παρασκευή, ιστιοφόρο με επιβάτες Βέλγους υπηκόους εξέπεμψε σήμα κινδύνου στην περιοχή του Αγαθονησίου.
 Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έστειλε σε βοήθειά του λετονικό σκάφος από το Αγαθονήσι, το οποίο επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX. To λετονικό σκάφος άρχισε να ρυμουλκεί το ιστιοφόρο στις 13:45, προς το Αγαθονήσι, ενώ και ένα πλωτό του Λιμενικού Σώματος πήρε εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή, από το Πυθαγόρειο.
Τότε εμφανίστηκε στην περιοχή η ακταιωρός TCSG-311, κλάσης KAAN-33, που εδρεύει στο Κουσάντασι, μπήκε στα χωρικά μας ύδατα στις 14:37 και μέσω ασυρμάτου ρώτησε αν θέλουν βοήθεια.

Μετά την αρνητική απάντηση το λετονικό σκάφος υπενθύμισε στην ακταιωρό πως βρίσκεται σε περιοχή έρευνας και διάσωσης, δεσμευμένης από το ελληνικό Κέντρο και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην περιοχή. Το τουρκικό σκάφος συνέχισε να βρίσκεται δίπλα στο λετονικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρυμούλκησης, μέχρι τις 14:52 και στη συνέχεια βγήκε από τα χωρικά μας ύδατα στις 15:10. Το περιστατικό δεν ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, όπου αναφέρονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τα ναυτικά συμβάντα.

Το Λιμενικό επίσημα κάνει λόγο για αβλαβή διέλευση (!) του τουρκικού σκάφους, ενώ πηγές επιβεβαιώνουν το περιστατικό με ακρίβεια λεπτών.

Ιωάννα Ηλιάδη

http://www.ethnos.gr/