Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Ο Ράτκο Μλάντιτς ζεί».Η νέα τάξη πραγμάτων φοβάται τους πατριώτες, αγωνιστές και κυρίως τους ορθόδοξους ηγέτες της Σερβίας.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), κ. Σερζ Μπράμερτς, δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, ζει και ότι η σύλληψή του είναι «μέγιστη προτεραιότητα».Ο κ. Μπράμερτς τόνισε πως το γεγονός ότι αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι αρχές του Βελιγραδίου στη συνεργασία με την εισαγγελία του ICTY, στην πρόσφατη έκθεσή του, που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν σημαίνει ότι ανάβει και το «πράσινο φως» για την πορεία της Σερβίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αντίθετα, από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρέπει να ασκηθεί επιπρόσθετη πίεση στη Σερβία,
ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ελεύθερος 15 χρόνια μετά τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας του ICTY.
Ο κ. Μπράμερτς απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του Μλάντιτς, ο πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να κηρυχθεί νεκρός.

«Ο Μλάντιτς ζει και δεν υπάρχει λόγος, με τον έναν ή άλλο τρόπο, να αλλάξουμε την πεποίθηση ότι κάπου κρύβεται, κάτι που συμπίπτει με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις επιχειρησιακές υπηρεσίες της Σερβίας, που συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας του ICTY.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, ενημερώνοντας, την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξήρε τη συνεργασία της Σερβίας με το δικαστήριο, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε αρχεία, αλλά εκτίμησε ότι για τον εντοπισμό των δύο καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, πρέπει να επανεξεταστεί η στρατηγική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.