Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Κύπρος : Τελέστηκαν σήμερα μνημόσυνα για τους πεσόντες στο πραξικόπημα του 1974

Τελέστηκαν σήμερα σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου μνημόσυνα των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, 1974. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε σε μνημόσυνο σε χωριό της ακριτικής Τηλλυρίας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο μόνος ρεαλιστικά δρόμος για ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής.
 Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής και συμφωνημένης λύσης όσο το δυνατό πιο σύντομα, αλλά δεν θα συμβιβασθεί με το στάτους κβο, "γιατί υποθηκεύει την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας". Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση, απλώς για να κλείσει το Κυπριακό.
Εξ άλλου, κάλεσε την Τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα να δώσουν απτά δείγματα γραφής και να αποδείξουν στην πράξη τις κατά καιρούς διακηρύξεις τους ότι επιθυμούν λύση και να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με λογικές θέσεις, εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ταυτόχρονα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να στρέψουν τις προσπάθειες τους προς την Τουρκία, ώστε να περάσει από τα συνθήματα στην πράξη. Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, μιλώντας σε μνημόσυνο πεσόντος στη Λεμεσό είπε ότι μέχρι τώρα σημειώθηκε μηδαμινή μόνο πρόοδος στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και ζήτησε συλλογικότητα και χάραξη κοινής στρατηγικής.
 Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα οδηγηθούν σε περαιτέρω εκφυλισμό στην περίπτωση που η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, δεν σεβαστεί τις αρχές και αποφάσεις του διεθνούς παράγοντα και συνεχίσει να επιδιώκει λύση συνομοσπονδίας. Ο κ. Καρογιάν ζήτησε από την κυβέρνηση να αξιώσει από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν την τακτική των ίσων αποστάσεων και τη ρητορική της εποικοδομητικής ασάφειας και να θέσουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.

Αγγελιοφόρος
greeknation.blogspot.com