Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις 15 Αυγούστου

Επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, με σκοπό τη διευθέτηση οργανωτικών θεμάτων, σχετικά με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, στις 15 Αυγούστου, πραγματοποίησε ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδης. O κ. Σαββίδης συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης Ματσούκας, κοντά στην οποία βρίσκεται η Μονή, το νομάρχη της Τραπεζούντας, βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και το Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τραπεζούντα. Βασικό θέμα στις συναντήσεις αποτέλεσε η ασφάλεια των προσκυνητών. Ο νομάρχης της Τραπεζούντας, Ρετζέπ Κιχζιλτζίκ, τόνισε ότι οι αρχές θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ασφαλή παραμονή των ορθόδοξων προσκυνητών στην Τουρκία. Η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αντίρρηση για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον εσωτερικό χώρο του Μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά, με την τήρηση όλων των χριστιανικών κανόνων.
Εξάλλου, παρά την τουρκική νομοθεσία που απαγορεύει την εκτός ναών κυκλοφορία ιερέων, όλων των θρησκειών, με ιερατική στολή (εκτός των αρχηγών τους), οι ορθόδοξοι ιερείς που θα φτάσουν στην Τραπεζούντα, για τη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία, θα μπορέσουν να μείνουν με τις ιερατικές στολές κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Καθώς το προσκύνημα συμπίπτει φέτος με το Ραμαζάνι, οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα επιδειχτεί κατανόηση από την πλευρά των ορθόδοξων προσκυνητών και ζήτησαν να αποφύγουν τη λήψη τροφής ενώπιον κοινού, αλλά και τη χρήση εθνικιστικών συνθημάτων.
Ο Ιβάν Σαββίδης διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά, ότι το προσεχές προσκύνημα βασίζεται αποκλειστικά στην πίστη. "Είμαι βέβαιος ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να φοβάται πιστούς, είτε είναι χριστιανοί, μουσουλμάνοι ή βουδιστές", τόνισε -μεταξύ άλλων ο κ. Σαββίδης και εγγυήθηκε ότι η οργανωμένη ομάδα Ρώσων προσκυνητών θα επιδείξει σεβασμό προς τα έθιμα του ντόπιου πληθυσμού. "Θέλω, την επόμενη μέρα, μετά την τέλεση της λειτουργίας, να είμαστε εξίσου ευτυχισμένοι από το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ευπρεπές επίπεδο". Κατά την επίσκεψη ο Ιβάν Σαββίδης έλαβε πρόσκληση για την εορταστική βραδιά που είναι αφιερωμένη στο Ραμαζάνι.