Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Θωρηκτό Αβέρωφ: Το κερασάκι μιας μουχλιασμένης τούρτας

Οι δυσοσμίες από τις αποσυντιθέμενες ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας έχουν εδώ και μήνες μολύνει την ατμόσφαιρα, στο ήδη βεβαρημένο κλίμα της πατρίδος μας. Θυμίζουμε ότι προ ενός περίπου μηνός, ο ΣΥΣΜΕΔ, το απόλυτα ελεγχόμενο από την αριστερά «συνδικαλιστικό σωματείο» των Ενόπλων Δυνάμεων είχε προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους αξιωματικούς όλων των σωμάτων να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους για την μείωση των αποδοχών τους με έναν «περίπατο» στην Αθήνα. Θυμίζουμε επίσης, ότι δεν είναι πολύς καιρός που ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, τη συναινέσει της φυσικής ηγεσίας του ΓΕΝ, παραχώρησε στον Δήμαρχο Αθηναίων ένα οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και έναν ακόμη χώρο που ανήκει στο ΠΝ, για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους και την δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.
Υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Βενιζέλος, είχε προσβάλει δημοσίως τους Έλληνες αξιωματικούς και δη τους Ικάρους μας, χαρακτηρίζοντάς τους «αυτιστικούς», ενώ εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφορές και διαμαρτυρίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούν την ηγεσία τους για ραγιαδισμό.
Τα γεγονότα που έφερε στο φως της δημοσιότητος το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σχετικά με την χρήση του ιστορικού θωρηκτού Αβέρωφ ως νυκτερινού κέντρου, τη συναινέσει και πάλι της φυσικής ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού - λέγε με υπαρχηγό Κρυονερίτη - και με τον διοικητή του Θωρηκτού-μουσείου, Γαβαλά να ποζάρει εν μέσω σουρωμένων ξεβράκωτων γυναίων, τουρκομπαρόκ γλεντζέδων και συνωστιζομένων golden-boys και bon-viveur της δεκάρας, ήταν απλά το κερασάκι στην μουχλιασμένη τούρτα που λέχεται εθνική άμυνα εν καιρώ συντεταγμένου ραγιαδισμού.

Το επεισόδιο στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Το πρωί άλλωστε του πάρτι στο Αβέρωφ, είχε δημιουργηθεί ένταση σε συγκέντρωση στελεχών στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με πρωταγωνιστές τον διοικητή της σχολής, ο οποίος αναλώνει τον χρόνο του εδώ και μήνες με το πώς θα διοργανωθεί ο χορός της σχολής, τον υπαργηγό ΓΕΝ, Κρυονερίτη και έναν πλωτάρχη, ο οποίος καταχειροκροτούμενος από τα περισσότερα στελέχη, έθετε στον υπαρχηγό το ακόλουθο ζήτημα: «Ακριβώς από πίσω σας, κρέμονται τα τρία βασικά σύμβολα του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι σημαίες της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρρών. Σε κάθε ένα από αυτά τα λάβαρα απεικονίζεται ο σταυρός μας να πατεί την ημισέλινο. Σήμερα, η εντύπωση που μας δίδεται είναι ότι η ημισέλινος γύρισε και πατεί τον σταυρό.» Να σημειωθεί εδώ, ότι η γνώμη των στελεχών ζητήθηκε από τον ίδιο τον υπαρχηγό, ο οποίος παρατήρησε ότι έχει ακούσει για τις ηθικές ενστάσεις κάποιων αξιωματικών σε σχέση με την παραχώρηση χώρου του ΠΝ για την ανέγερση τεμένους. Ο Πλωτάρχης είπε και πολλά άλλα, σχετικά με την κατάργηση του γένους από τις σχολές αξιωματικών και τις επιπτώσεις που έχει όλη αυτή η στάση του ΠΝ για το ηθικό των στελεχών του, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι το ανάχωμα του έθνους. Σε όλα αυτά, ο κ. Κρυονερίτης είχε μόνο να απαντήσει ότι η έκφραση «ανάχωμα του έθνους» παραπέμπει σε εποχές, για τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ντρέπονται.
Ο υπαρχηγός ΓΕΝ, με την στάση και τις επιλογές του τους τελευταίους μήνες, από την στιγμή δηλαδή που ανεκλήθη από την αποστρατεία του από την νέα κυβέρνηση, έχει καταφέρει να είναι πιο γνωστός και από τον αρχηγό του ΓΕΝ. Εμπλέκεται σε όλα όσα περιγράψαμε, τα οποία δεν μαρτυρούν μόνον την απόλυτη αποσύνθεση μέσα στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την ηθική κατάρρευση του σημαντικότερου και ιστορικότερου όπλου της ιστορίας του γένους μας. Όσο και αν ο υπουργός συμπαθεί τέτοιου είδους άτομα και θέλει να τα προωθεί, καλό θα ήταν τουλάχιστον, αυτοί που επιλέγει να τηρούν κάποια προσχήματα και να μην εξευτελίζουν με την στάση τους τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι καιρός, ο κ. Κρυονερίτης αλλά και όλος ο συρφετός που τον ακολουθεί αδιαμαρτύρητα στο έργο του να σταλούν σπίτι τους.
 Υπάρχουν σίγουρα πασόκοι και γλύφτες που μπορούν να κάνουν με μεγαλύτερο τακτ την βρώμικη δουλειά τους. Γνωρίζουμε βέβαια, ότι οι ελπίδες που τρέφουμε για την ανταπόκριση του υπουργού είναι μάλλον φρούδες, αφού στο παρασκήνιο όλης αυτής της καταστάσεως η σαπίλα περιλαμβάνει πλέον και διώξεις αξιωματικών που δεν θέλουν να συμμορφωθούν σε όσα υπαγορεύει η νέα πολιτική του υπουργείου. Και όταν μιλάμε για διώξεις εννοούμε από αποτάξεις μέχρι γελοίες μεταθέσεις που δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχαμε δύο παραιτήσεις (;) ανωτέρων στελεχών του ΠΝ. Το μόνο θετικό σημάδι είναι οι επιδοκιμασίες που εισπράττουν όσοι επιλέγουν να αγνοήσουν τις διώξεις αυτές και να τιμήσουν τον όρκο που έχουν δώσει. Ίσως να υπάρχει ελπίδα λοιπόν!

Παναγιώτης Δούμας