Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Τουρκομογγόλος είναι οτι θέλει λέει. Το θέμα ειναι εμείς σαν Έλληνες τι κάνουμε;

Φιρμάνι για... αυτολογοκρισία Συστάσεις στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να μην αναφέρονται στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά τη συνάντηση που είχε με διευθυντές πέντε εφημερίδων στην Αθήνα
Μπερδεύοντας ρόλο και... χώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, επεχείρησε, σε συνάντηση που είχε με διευθυντές πέντε ελληνικών εφημερίδων, να εμφανίσει ειδυλλιακή την εικόνα του Αιγαίου, αποφαινόμενος ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δημιουργούν την ένταση και λειτουργούν ως... φερέφωνα του Στρατού και του υπουργείου Αμυνας.
Σε πρόγευμα με τους διευθυντές του «Εθνους», της «Ελευθεροτυπίας», των «Νέων», του «Βήματος» και του «Ελεύθερου Τύπου» το πρωί του Σαββάτου ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από επτά υπουργούς του, επεχείρησε να νουθετήσει τα ελληνικά ΜΜΕ και να ζητήσει να μην προβάλλουν τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο. «Εχετε φθάσει να λειτουργείτε σαν χειριστές των ραντάρ», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως ήταν φυσικό, δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες και ο διευθυντής του «Εθνους», Γιώργος Χαρβαλιάς, απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν του επεσήμανε ότι ο ίδιος έχει «εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο και τη λειτουργία των ΜΜΕ στις ευνομούμενες δημοκρατίες» και, με αφορμή τα όσα υπαινισσόταν για τον ρόλο του Στρατού, του υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα η τελευταία εξωθεσμική παρέμβαση του Στρατού έγινε το 1967...
Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Χαρβαλιάς έθεσε το ερώτημα εάν ο κ. Ερντογάν, που δίνει συστάσεις και μαθήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς, έχει υπό έλεγχο τους στρατηγούς του, προκάλεσε εκνευρισμό στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν «εξουσιάζεται από κανέναν» και με αφορμή την υπόθεση «Βαριοπούλα» ελέγχει πλήρως τον Στρατό.

«Δεν βομβάρδισα...»
Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, θέλοντας να παρουσιάσει μια «μαγική εικόνα» στο Αιγαίο και ότι είναι τα δημοσιεύματα που δίνουν εικόνα έντασης, υποστήριξε ότι «στα επτάμισι χρόνια που είναι στην εξουσία δεν βομβάρδισε καμία χώρα» και δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, παραγράφοντας φυσικά και τον βομβαρδισμό του Βόρειου Ιράκ αλλά και το τραγικό επεισόδιο στην Κάρπαθο που οδήγησε στον θάνατο του Ελληνα πιλότου, Κώστα Ηλιάκη.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν επέμεινε στη συνέχιση της δραστηριότητας των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο προβάλλοντας και πάλι την παραπλανητική θέση για «αφοπλισμό» των μαχητικών που πετάνε στο Αιγαίο και για την πρόθεσή του να συζητήσει να δίνονται και στην Ελλάδα τα στοιχεία πτήσης που καταγράφονται στο ΝΑΤΟ για τα τουρκικά μαχητικά, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειξε να μην κατανοεί για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν αποδέχεται την «καλοπροαίρετη» προσφορά της Τουρκίας να αναλάβει την ηλεκτροδότηση ελληνικών νησιών, ενώ χαρακτήρισε την περίοδο της θητείας του Γ. Παπανδρέου ως την πιο εποικοδομητική περίοδο των διερευνητικών επαφών.

Στα τουρκικά ΜΜΕ
Θέμα ο «θερμός» διάλογος
Οι νουθεσίες Ερντογάν προς τα ελληνικά ΜΜΕ και ο «θερμός» διάλογός του με τον διευθυντή του «Εθνους», Γ. Χαρβαλιά, απασχόλησαν, όπως ήταν φυσικό, τις τουρκικές εφημερίδες.

Η «Μιλιέτ» τιτλοφορεί το άρθρο της «Εκφράσεις που εξέπληξαν τα ελληνικά ΜΜΕ», η «Ραντικάλ» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται στη συνάντηση με τον τίτλο «Συνομιλία με ένταση με τα ελληνικά ΜΜΕ», ενώ το δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες τιτλοφορείται «Αψιμαχίες του πρωθυπουργού Ερντογάν με τα ελληνικά ΜΜΕ».

Η εφημερίδα «Ποστά» περιγράφει τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τους Τούρκους δημοσιογράφους με τίτλο «Συζήτηση με δημοσιογράφους γεμάτη ένταση», ενώ η «Τζουμχουριέτ» περιγράφει τη συνάντηση με τίτλο «Δημιουργήθηκε ένταση στο πρόγευμα» και υπέρτιτλο «Προσβολές από Ερντογάν προς τα ελληνικά ΜΜΕ».

Η «Birgun», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν πέρασε στην Ελλάδα», επισημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν, που συνεχώς επιτίθεται στα τουρκικά ΜΜΕ και στους Τούρκους δημοσιογράφους, επεχείρησε να επιπλήξει και τα ελληνικά ΜΜΕ και τότε όμως έλαβε απάντηση...

«Ο Ερντογάν αυτή τη φορά τα έβαλε και με τους Ελληνες δημοσιογράφους!?» ήταν το πιο αιχμηρό σχόλιο στην ηλεκτρονική σελίδα του CNN Turk, διευθυντής του οποίου είναι ο γνωστός Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Η «Χουριέτ», από την πλευρά της, υποστηρίζει πως ο Ερντογάν «κατσάδιασε» Ελληνες εκπροσώπους του Τύπου, που του απευθύνθηκαν σε σκληρή γλώσσα, ενώ η «Βατάν» κάνει λόγο για «Φορτισμένες στιγμές (σ.σ.: του Ερντογάν) με Ελληνες δημοσιογράφους».

Πάντως το «θερμό επεισόδιο» δεν λείπει από καμία ανταπόκριση τουρκικού μέσου.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ