Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μπλόκο του Ισραήλ στον στόλο, αλλά και στο Ελληνικό και Κυπριακό υπουργείο εξωτερικών!

Καμία ενημέρωση από τον έλληνα πρέσβη
Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε εκτάκτως ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Δρούτσα. Ο ισραηλινός πρέσβης επανέλαβε την πολιτική θέση του Ισραήλ, ωστόσο έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για την επιχείρηση και τα θύματα, παραπέμποντας στο Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμα, ο πρέσβης επανέλαβε ότι ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ σε διεθνή ύδατα επειδή δέχθηκε επίθεση όταν ανέβηκε στο πλοίο και υποστήριξε ότι η βοήθεια προς τη Γάζα πηγαίνει προς βοήθεια της Χαμάς.
Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είπε ότι το Ισραήλ αρνείται να δώσει επισήμως οποιαδήποτε πληροφορία. Πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα χειρισμού κρίσεων. Στον τηλεφωνικό αριθμό 210-3681730 μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των πολιτών που επιβαίνουν στα πλοία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα στις 7 το απόγευμα διοργανώνει η πρωτοβουλία "ένα καράβι για την Γάζα".
Λογοκρισία
«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία αφότου ανέβηκαν οι ισραηλινοί κομάντος στα πλοία», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ο Χρήστος Μώλας, συντονιστής τηw αποστολής «Free Gaza», ενώ ο σύμβουλος τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Μουσταφά Αζούζ, είπε στο ΣΚΑΪ ότι έχει επιβληθεί απόλυτη λογοκρισία ως προς τη μετάδοση πληροφοριών. Ακόμα ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή αρχή για να τιμήσει τους νεκρούς κήρυξε πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.
Για επικοινωνιακό τέχνασμα της αποστολής έκανε λόγο στο σταθμό μας ο Γουίλιαμ Αναγνωσταράς, εκπρόσωπος τύπου της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα. Ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα υλικά που μεταφέρει η αποστολή χρησιμοποιούνται από την Χαμάς για την κατασκευή ρουκετών.
Φόβοι ταραχών
Μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια. Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους Άραβες ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.
Την επίθεση καταδίκασε η Τουρκία, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια», ενώ δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ, στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο, συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που φρουρούσαν το κτίριο.
Σύμφωνα με τούρκο διπλωμάτη, ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις, ενώ σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των έξι σκαφών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ στα διεθνή ύδατα, ήταν και ένα τουρκικό.

Ο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις εναντίον των πλοίων ανέρχονται σε 16. Ο ανταποκριτής του αλ Τζαζίρα ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα, πριν διακοπή η επικοινωνία, μετέδωσε ότι ο κυβερνήτης του δικού του πλοίου τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες μεταξύ των επιβατών.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε "εξέγερση" μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ. Από την πλευρά του ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη "βάρβαρη επίθεση" εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.