Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Προβοκατόρικα τουρκικά δημοσιεύματα περί πτήσεων άοπλων αεροσκαφών στο Αιγαίο

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τακτικές Εrdogan-Davutoglu βρίσκεται το στρατοκρατικό κατεστημένο της Άγκυρας με σκοπό την αύξηση της ψυχολογικής πίεσης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnadolu, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος "σκέφτεται" τη γνωστή τουρκική πρόταση περί πτήσεων άοπλων μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο που επανέφερε ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Ιlker Basbug, στο περιθώριο της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
 Ήδη το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ προχώρησε στη διάψευση των προβοκατόρικων τουρκικών δημοσιευμάτων. Ο Στρατηγός Ilker Basbug δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "κρατάμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις ώρες πτήσεις. Πέραν τούτου, φυσικά και θα πετάμε στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εκπαιδευτικές πτήσεις και πάνω από τη θάλασσα.
 Ένα μέρος των πτήσεων πραγματοποιείται στη Μεσόγειο" επαναλαμβάνοντας τα τετριμμένα ότι "σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε προβλήματα και κρίση στο Αιγαίο". Τέλος, ανέφερε ότι είχε προγραμματισθεί επίσκεψή του στην Ελλάδα αλλά ματαιώθηκε μετά την αποστρατεία του Έλληνα ομολόγου του Στρατηγού Δημήτριου Γράψα το περασμένο Αύγουστο.