Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Εφετειακή καταδίκη της τουρκόφωνης «Μιλλέτ»

Καλούνται οι εκδότες της να πληρώσουν 40.000 ευρώ για την αποκατάσταση της τιμής του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Νίκου Κόκκα .Παράλληλα να δημοσιευτεί περίληψη της απόφασης που αποκαθιστά τον προσφεύγοντα με την απειλή χρηματικού ποσού 200 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης Εκδικάστηκε και τελεσιδίκησε σε εφετειακό βαθμό η υπόθεση αγωγής σε βάρος της εφημερίδας «Μιλλέτ» για προσβλητικό και αναληθές δημοσίευμά της, που αφορούσε τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Νίκο Κόκκα στην Ξάνθη.
Στις 22 Μαΐου 2009 εγκαλούμενη ήταν η εφημερίδα «Millet» ιδιοκτησίας Μπουντούρ Μπιλάλ - Ομέρ Τζεγκίς Ο.Ε. στην Ξάνθη και ο εκπρόσωπος Μπουντούρ Μπιλάλ κάτοικος Ξάνθης, που εμφανίστηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Ικσάν Αχμέτ Κεχαγιά.

Το δικαστήριο εξέδωσε σε δεύτερο βαθμό την απόφασή του και υποχρεώνει τους υπεύθυνους της τουρκόφωνης εφημερίδας που υπερέβη τα εσκαμμένα να καταβάλλουν το αξιοσέβαστο ποσό των 40.000 ευρώ στον θιγόμενο εκπαιδευτικό και συγγραφέα Νίκο Κόκκα, ενώ υποχρεώνουν την δημοσίευση περίληψης της καταδικαστικής απόφασης με την απειλή χρηματικής ποινής του ποσού των 200 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης της καταχώρησης σε βάρος των εναγόμενων και προσωπικής κράτησης δύο μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν κι άλλες αγωγές του κ. Κόκκα για τον πόλεμο λάσπης που είχε δεχθεί για το έργο του, που αφορά την έρευνα του πομακικού στοιχείου και την διάσωση των λαογραφικών τους παραδόσεων, μια ενδελεχή επιστημονική δουλειά που κυκλοφόρησε σε βιβλία και έντυπα αφιερώματα.
Θυμίζουμε ότι ο Νικόλαος Θ. Κόκκας γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάμου το 1964. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην αναγεννησιακή τραγωδία στο πανεπιστήμιο του Hull της Μ. Βρετανίας.
 Επί σειρά ετών εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Θράκη όπου ασχολείται με την καταγραφή του παραδοσιακού πολιτισμού των Πομάκων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες ενώ έχει κάνει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

http://www.xronos.gr/