Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Θέλουν πόλεμο, άσχετα με το τι διαθέτει το Ιράν.

Η Τεχεράνη δεν επέλεξε ακόμη τις θέσεις για τις νέες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Την ίδια ώρα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αρνείται την ιδέα μιας «κυριαρχίας» των ΗΠΑ στη χώρα του.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μπορούν να δεχθούν έως 50.000 συσκευές φυγοκέντρησης
Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρός του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δεν ενέκρινε ακόμη τη θέση των νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, διαψεύδοντας δηλώσεις για το θέμα αυτό ενός συμβούλου του αρχηγού του κράτους.
Τη Δευτέρα ο Μοζταμπά Σαμαρέχ Χασεμί, ειδικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου, δήλωσε ότι ο Αχμαντινεζάντ ενέκρινε αρκετές θέσεις για την εγκατάσταση νέων μονάδων εμπλουτισμού ουρανίου, παρά τις απειλές για την επιβολή κυρώσεων. Οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν τις δηλώσεις αυτές, με το επιχείρημα ότι όσα ανακοινώνει η Τεχεράνη δεν αντιστοιχούν πάντα στην πραγματικότητα.

Στις 22 Φεβρουαρίου ο Σαλεχί είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα αρχίσει εντός του έτους την κατασκευή των δύο νέων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, που το καθένα θα έχει τις ίδιες ικανότητες παραγωγής με το εργοστάσιο στη Νατάνζ του κεντρικού Ιράν.

Στην πόλη Νατάνζ υπάρχει το μοναδικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν. Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να δεχθούν έως 50.000 συσκευές φυγοκέντρησης, αλλά επί του παρόντος διαθέτουν 8.610, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ, που δημοσιοποιήθηκε το Φεβρουάριο. Η ΙΑΕΑ αναφέρει ότι το Ιράν έχει παρασκευάσει τουλάχιστον δύο κιλά εμπλουτισμένου σε ποσοστό 3,5% ουρανίου. Η Τεχεράνη άρχισε να εμπλουτίζει σε ποσοστό 20% ουράνιο και έχει παράγει πέντε κιλά, σύμφωνα με τον Σαλεχί.

Όχι στην κυριαρχία των ΗΠΑ
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε χθες ότι το Ιράν αρνείται την ιδέα μιας «κυριαρχίας» των ΗΠΑ στη χώρα, παρά τις πυρηνικές απειλές της Ουάσινγκτον, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι «οι πυρηνικές απειλές του Αμερικανού προέδρου είναι ένα μαύρο σημείο για την κυβέρνηση» των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του νέου πυρηνικού τους δόγματος, οι ΗΠΑ δεν απέκλεισαν τη χρήση ατομικών όπλων εναντίον του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, σε περίπτωση σύγκρουσης. Το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 30 χρόνια.

Για πρόοδο μιλά η Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εκτίμησε, σύμφωνα με δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τις επαφές που είχε στην Τεχεράνη την Τρίτη, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία του.

Η Τουρκία, χώρα γειτονική του Ιράν και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αντίθετη στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις τουρκικές προσπάθειες στην επίλυση της κρίσης με το Ιράν, υπογράμμισε εκ νέου σκεπτικισμό όσον αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας αυτής της προσπάθειας.

Στρατιωτικές ασκήσεις
Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του ιρανικού καθεστώτος, ανακοίνωσαν χθες ότι από σήμερα Πέμπτη «αρχίζουν στρατιωτικές ασκήσεις, κατά τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι, ενώ θα δοκιμαστούν και άλλα όπλα. Οι χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις έχουν στόχο τη δοκιμή των ικανοτήτων των μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου, των στενών του Ορμούζ και του Κόλπου του Ομάν», δήλωσε ο στρατηγός Χοσέιν Σαλαμί, υπαρχηγός των επίλεκτων δυνάμεων, σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Άλαμ.