Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Και δολοφόνοι και επικριτές,Εξοργίζει η ανθελληνική προπαγάνδα. Und die Mörder und Kritiker

■Εξοργίζει η ανθελληνική προπαγάνδα.
■Νέα ρουκέτα από το γερμανικό περιοδικό “Focus”.
Ενταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου πυροδοτούν οι συντονισμένες ανθελληνικές επιθέσεις γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Τους ενοχλούν τα... αρχαία ελληνικά, οι εικόνες των αγίων και η βυζαντινή σημαία. Τον γερμανό πρεσβευτή κάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων εγείρει η Νέα Δημοκρατία.
■“Οι Γερμανοί έβαλαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ελπίδα ότι δεν θα τα πιάσετε”, λέει στη “Μ” ο γερμανός καθηγητής διεθνούς οικονομίας Σ. Ντούλιεν.
(Πριν κοπάσει ο θόρυβος του πρωτοσέλιδου με την Αφροδίτη της Μήλου σε χυδαία χειρονομία -φωτ.- το γερμανικό περιοδικό “Focus” επανήλθε χθες με νέο σκληρό δημοσίευμα.)
Νέα ρουκέτα από το γερμανικό “Focus”
Της Αγγελικής Σπανού
Στα όρια του ρατσισμού κινούνται οι ανθελληνικές επιθέσεις κυρίως γερμανικών μέσων ενημέρωσης, πυροδοτώντας ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου.

Νέο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού “Focus” περνάει γενεές δεκατέσσερις τον ελληνικό λαό, πριν καν κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει χυδαία χειρονομία. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αμηχανία το πρόβλημα, έχοντας επίγνωση του καθοριστικού ρόλου της γερμανικής κυβέρνησης στις κυοφορούμενες αποφάσεις για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο και από την άλλη μεταφέρεται μήνυμα ενόχλησης για την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τη Γερμανία σε βάρος τη χώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθεί, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφέρθηκε σε “συντηρητικούς πολιτικούς στη Γερμανία που πυροδοτούν αυτό το κλίμα”. Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ΝΔ να εγείρει τις επόμενες ημέρες θέμα γερμανικών αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζισμό.

 Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ των δημοσιονομικών αλχημειών επί κυβέρνησης Καραμανλή και των αμαρτιών του ναζιστικού παρελθόντος, η χρονική σύμπτωση της απόφασης για εξεταστική σχετικά με τα παραποιημένα στοιχεία και της επιστροφής στο 1940 που επιχειρεί η ΝΔ δημιουργούν εύλογους συνειρμούς για προσπάθεια υπεκφυγής μέσω... Ολοκαυτώματος. Η ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις για την ώρα εκδηλώνεται σε επίπεδο δημοσιευμάτων από γερμανικής πλευράς και πολιτικών δηλώσεων από ελληνικής. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία της για την έκβαση που μπορεί να έχει η ανταλλαγή σκληρών μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, έστω και αν η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για τις επιθέσεις εκ μέρους μέσων ενημέρωσης και δεν δείχνει κατά κανέναν τρόπο να τα υιοθετεί.