Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Επιτρέπεται υπουργός Εθνικής Άμυνας να είναι μέτοχος της Lockheed;

Διαβάσαμε πριν από μερικές ημέρες ότι με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεν επιτράπηκε στο δυναμικό του στρατοπέδου το οποίο εδρεύει στο Λιτόχωρο, να παρελάσει κατά την διάρκεια των εορτασμών για την επανάσταση του Ολύμπου. Αυτό συνέβη με την δικαιολογία της περιστολής των δαπανών. Διαβάσαμε παλιότερα, ότι για τον ίδιο λόγο, στις παρελάσεις θα συμμετέχουν μόνο πεζοπόρα τμήματα. Διαβάζουμε σήμερα ότι εν όψει των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, καταργούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις στις πρεσβείες μας ανά την υφήλιο, πάλι με την δικαιολογία της περιστολής δαπανών.
Ε! σήμερα διαβάστε και τούτο:
Λέγεται ότι οι δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών δεν δίνονται στην δημοσιότητα παρά μόνο κοινοποιούνται στους πολιτικούς συντάκτες. Λέγεται επίσης – και αν έχω λάθος ενημέρωση ευχαρίστως θα το παραδεχτώ – ότι δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την δημοσιοποίησή τους,
 αλλά υπάρχει μόνο μια διάταξη η οποία ορίζει ότι ο μόνος αρμόδιος για την απόφαση δημοσιοποίησης ή όχι των δηλώσεων πόθεν έσχες, είναι ο πρόεδρος της Βουλής.

Πολλοί πολίτες επικοινώνησαν με την γραμματεία της Βουλής και απαίτησαν να μάθουν πώς μπορούν να έχουν προσβαση στα στοιχεία των δηλώσεων πόθεν έσχες. Αυτό που εισέπραξαν ήταν η εξής προσβλητική απάντηση καφενειακού επιπέδου: “Αφήστε μας το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Αν και δεν επιτρέπεται, ας το παραβλέψουμε προς στιγμήν.

Επειδή ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας με τον καιρό όλο και περισσότερο θα βάλλονται, ας μείνουμε στο πνεύμα των ημερών και, αφού διευκρινίσουμε ότι ΔΕΝ αναφερόμαστε στον κ. Βενιζέλο, ας ρωτήσουμε:

Επιτρέπεται υπουργός Εθνικής Άμυνας να είναι κάτοχος μετοχών της Lockheed; (κάντε κλικ στη φωτογραφία)

Επιτρέπεται υπουργός Εθνικής Άμυνας να κατέχει μετοχές της κορυφαίας, ίσως, βιομηχανίας όπλων; (…εκτός κι αν υπάρχουν πολλές Lockheed) Η συγκεκριμένη δήλωση του πόθεν έσχες αφορά έτος κατά το οποίο το εν λόγω κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο ΔΕΝ υπηρετούσε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την οργή και την αγανάκτηση.

Μπορούμε, ως Έλληνες πολίτες, να έχουμε στην διάθεσή μας τις δηλώσεις πόθεν έσχες του συγκεκριμένου ανθρώπου για τα έτη κατά τα οποία ήταν εν ενεργεία υπουργός Εθνικής Άμυνας; Τι απλούστερο από αυτό; Δεν έχει δικαίωμα ο λαός-ιδιοκτήτης να ελέγξει τον πολιτικό-υπάλληλό του; Δεν έχει δικαίωμα ο λαός-ιδιοκτήτης να ελέγξει αν οι υποψίες του είναι αληθινές; Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με περίπτωση Βουλγαράκη αλά “ηθικό και νόμιμο”, εδώ έχουμε να κάνουμε με περίπτωση αλά “αλητεία και κρέμασμα” – σε ενδεχόμενη επιβεβαίωση των υποψιών μας. Δεν έχει σημασία αν με 60 χιλιάρικα μπορείς να αγοράσεις πολλές ή λίγες μετοχές. Και μία μετοχή να κατέχεις, υπόλογος είσαι. Αν ο τέως υπουργός, την στιγμή που προϊστατο των ενόπλων δυνάμεων, ήταν α-μέτοχος της Lockheed δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Ούτε κι εμείς έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Ακόμα και αν διαψευστούμε, ακόμα και αν η αναγραφόμενη Lockheed είναι εταιρεία εσωρούχων, δεν οφείλουμε καμία συγνώμη. Είναι δικαίωμά μας να γνωρίζουμε την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών και να ζητάμε διευκρινίσεις για τις πάσης φύσεως απορίες μας.

Το ψέμα έχει κοντά πόδια και η αλητεία μακριά χέρια…
…αλλά το σκοινί έχει μικρή θηλιά, και το παλούκι ακόμη μικρότερη μύτη.
Κάποιοι πάνε γυρεύοντας…

olympia.gr