Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Οτι θέλει κάνει ο πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εσωτερικά της εκκλησίας. Αυτός κινεί τα νήματα και παρακολουθεί την πρόοδο προς τον οικουμενισμό.

Τη συγκρότηση του δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση του καθηρημένου ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. ΠαντελεήμονοςΜπεζενίτη και την αναβολή της Συνόδου της Ιεραρχίας «εν ευθέτω χρόνω» αποφάσισε χθες η 12μελής Ιερά Σύνοδος έπειτα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου .
Πολλοί μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος κάνουν λόγο για υποχώρηση του Αρχιεπισκόπου έναντι των αιτημάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη και χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η γραπτή δήλωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου λίγες ώρες πριν από την έκδοση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου.
«Μακαριότατε και Αγιοι Συνοδικοί, καλείσθε να μην υποχωρήσετε!» ήταν η προτροπή που απηύθυνε ο κ. Αμβρόσιος και μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: «Είναι και Αυτός άνθρωπος!Δεν είναι αλάθητος!Η ανακοίνωση του Φαναρίου φανερώνει το μη αγαθό πρόσωπο του Φαναρίου,το οποίο δεν ορρωδεί προ ουδενός και δεν υπολογίζει καμία φιλία, όταν νομίσει ό τι θίγονται τα “κυριαρχικά του δικαιώματα”!Σταυρώνει λοιπόν τον “φίλο” του Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Ιερώνυμο και μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο την “θυγατέρα” Εκκλησία της Ελλάδος!».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να επικρατήσει νηφαλιότητα. Ορισε τη σύγκληση του δευτεροβαθμίου δικαστηρίου και ύστερα από συζήτηση αποφασίστηκε να συμμετάσχουν ως μέλη του οι έχοντες τα πρεσβεία αρχιερείς, δηλαδή οι παλαιότεροι κατά την ημερομηνία εκλογής μητροπολίτες. Ταυτόχρονα ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε και έλαβε από τη Σύνοδο την εξαίρεση του ιδίου από την προεδρία του Συνοδικού Δικαστηρίου, καθώς όπως δήλωσε έχει εκφραστεί για το ζήτημα. Ετσι θα πρέπει να προεδρεύσει ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, την εξαίρεση του οποίου είχε ζητήσει κατά το παρελθόν ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής όταν είχε οριστεί ανακριτής της υπόθεσής του. Γι΄ αυτό και, όπως λέγεται, προετοιμάζεται ο Μητροπολίτης Μετεώρων κ. Σεραφείμ, αν και κανείς δεν αποκλείει ο κ. Παντελεήμων να ζητήσει την εξαίρεση και αυτού του Ιεράρχη. Ακόμη η Σύνοδος αποφάσισε να μεταθέσει τη Σύνοδο της Ιεραρχίας που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα «εν ευθέτω χρόνω» και ως πιθανότερο φαντάζει να συγκληθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Η Σύνοδος δικαιολογεί την απόφασή της επικαλούμενη την κρισιμότητα των ημερών, την κατανυκτική ατμόσφαιρα που πρέπει να διέπουν τη Σαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς και την ανάγκη διατήρησης κλίματος εμπιστοσύνης με το Φανάρι.

Το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Φαναρίου και Αθηνών που υπήρχε μετά την εκλογή του κ. Ιερωνύμου έχει διαρραγεί και το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό στα κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός αυτός και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ο εκνευρισμός μεταφέρεται στον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος τις τελευταίες 48 ώρες που βρίσκεται στην Αθήνα γίνεται δέκτης παραπόνων των κυβερνητικών στελεχών για τον χειρισμό της υπόθεσης. Οπως λέγεται, ο κ. Εμμανουήλ, ο οποίος έχει ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον ενημερώνει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πολλοί ιεράρχες του Φαναρίου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους.

http://www.tovima.gr/