Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Επικίνδυνη κατάσταση στην Τουρκία σε επιφυλακή στην Ελλάδα

Οι ηγέτες του τουρκικού στρατού συναντήθηκαν στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις ηγετικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Σε ανακοίνωση τους μετά τη συνάντηση περιορίστηκαν στο να πουν πως η κατάσταση είναι «σοβαρή» αλλά η αντίδρασή τους δεν αναμένετε να μείνουν σε μία απλή δήλωση. Από σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η κόντρα μεταξύ Στρατού και κυβερνόντος κόμματος ενώ οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ακόμη και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Όλα ξεκίνησαν μετά τις πρόσφατες συλλήψεις 49 ανώτερων αξιωματικών του τουρκικού Στρατού για διερεύνηση της υπόθεσης «Βαριοπούλα».
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανακρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούνται για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τζαμιών ώστε να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για ένα πραξικόπημα στο πλαίσιο της επιχείρησης "Βαριοπούλα" που χρονολογείται από το 2003, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
 Οι πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο σε τουρκική εφημερίδα.

Θεωρούνται ύποπτοι επίσης για την εκπόνηση σχεδίου κατάρριψης τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους με στόχο την πρόκληση ένοπλης σύρραξης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά το σύνολο των ισχυρισμών αυτών που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Ως επικεφαλής του σχεδίου φέρεται ο πρώην στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο οποίος και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Εχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή , δηλώνοντας ότι το σχέδιο εκείνο αποτελούσε "στρατηγικό παίγνιο" της εποχής που βρισκόταν εν ενεργεία.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει ανατρέψει τέσσερις τουρκικές κυβερνήσεις από το 1960 και ασκούσε ισχυρή επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας, είδε τα προνόμιά του να περιορίζονται μετά την εισαγωγή από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων με στόχο την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς