Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Χριστόδουλος:Αλλα μου λέει ο Πατριάρχης όταν μιλάμε μεταξύ μας και άλλες αποφάσεις εκδίδει όταν βρίσκεται με τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου».

Αθήνα- Αναστάτωση επικρατεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά το «άδειασμα» του Αρχιεπισκόπου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος με ανακοινωθέν του τον κάλεσε να μην εκλέξει τους νέους μητροπολίτες Κηφισιάς και Ιλίου όπως είχαν αποφασίσει μόλις την περασμένη Παρασκευή οι μητροπολίτες-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του κ. Ιερώνυμου. Αφορμή για το ξέσπασμα της έντασης που επικρατεί στην Ιεραρχία αλλά και στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτέλεσε η εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος καταδικάστηκε με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά ο κ.κ. Βαρθολομαίος ζητεί να δικαστεί από δευτεροβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο προκειμένου ο ίδιος στη συνέχεια να ασκήσει το λεγόμενο έκκλητο.
 Προ του αδιεξόδου ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο σε συνεδρίαση αύριο το πρωί στη Μονή Πετράκη. Τους «φίλους» του δείχνει να μετράει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων. Οι ιεράρχες και οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου έχουν μοιραστεί:

Στη μία πλευρά βρίσκονται όλοι οι παλιοί φίλοι του: ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, οι οποίοι με δηλώσεις αλλά και επιστολές τους τονίζουν ότι η απόφαση του κ. Ιερώνυμου να εκλέξει νέους μητροπολίτες προτού εκδικαστεί το έκκλητο του πρώην Μητροπολίτη Αττικής παραβιάζει τους ιερούς κανόνες που είναι υπεράνω της πολιτικής δικαιοσύνης.

Στην άλλη ομάδα βρίσκονται οι αρχιερείς που εξελέγησαν επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου και οι οποίοι τονίζουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «τώρα ο κ. Ιερώνυμος θα αντιληφθεί αυτό που έλεγε ο μακαριστός Χριστόδουλος:Αλλα μου λέει ο Πατριάρχης όταν μιλάμε μεταξύ μας και άλλες αποφάσεις εκδίδει όταν βρίσκεται με τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου». Ολοι οι αρχιερείς περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη 12μελή Ιερά Σύνοδο. Ενα ισχυρό κομμάτι όμως της Ιεραρχίας δηλώνει ότι πρέπει να αποφασιστεί η σύγκληση της Ιεραρχίας και να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής νέων μητροπολιτών. «Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη συνιστά παραβίαση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά τις λεγόμενες Νέες Χώρες αλλά το κομμάτι της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος».

Εν τω μεταξύ η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη θορύβησε και τα μέλη της κυβέρνησης που ασχολούνται με τα εκκλησιαστικά ζητήματα καθώς η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής από την οποία προέκυψαν οι δύο μητροπόλεις Κηφισιάς και Ιλίου αποφασίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή έπειτα από εισήγηση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.

www.greekinsight.com