Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις κυβέρνησης - Φαναρίου

Κλίμα ψυχρότητας φαίνεται να επικρατεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Φαναρίου, με αφορμή την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην εκλογή νέων μητροπολιτών σε Κηφισιά και Ίλιον και στην υπόθεση του καθαιρεθέντος πρώην μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Σύμφωνα με το Βήμα, παρόλο που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει πλήρη ουδετερότητα στην ένταση που επικρατεί ανάμεσα στον κ. Βαρθολομαίο και στον κ. Ιερώνυμο, εντούτοις υπάρχουν ενδείξεις πως οι σχέσεις Φαναρίου-Αθήνας κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Κυριακή -Κυριακή της Ορθοδοξίας- στο Φανάρι εμφανίστηκε μόνο ο γενικός πρόξενος κ. Β.Μπορνόβας και όχι -όπως επί σειρά ετών συνέβαινε- ο εκάστοτε υφυπουργός Εξωτερικών.
Επίσης, στη λειτουργία δεν προσήλθε ούτε και ο πρεσβευτής Φ. Ξύδας, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην Πρίγκιπο.
Η υποβαθμισμένη, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, εκπροσώπηση της κυβέρνησης ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον κ. Βαρθολομαίο. Ωστόσο, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επέμεινε ότι δεν υφίσταται θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι η εικόνα που δόθηκε οφείλεται σε σειρά συμπτώσεων.
Αφορμή για τη διαμάχη του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών αποτέλεσε η παρέμβαση του πρώτου για την αναβολή των εκλογών νέων μητροπολιτών στην Κηφισιά και στο Ιλιον ώσπου να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του καθαιρεθέντος πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε να μην διενεργηθούν εκλογές στις δύο μητροπόλεις που προέκυψαν από την κατάτμηση της Μητρόπολης Αττικής και εξέφρασε τη δυσφορία του για τη διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση του καθαιρεθέντος μητροπολίτη Παντελεήμονα.
Μετά την παρέμβαση του Φαναρίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αναβολή των εκλογών και την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του πρώην μητροπολίτη Αττικής.
Όπως, μάλιστα, έγινε γνωστό η υπόθεση θα συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο την Τρίτη, 2 Μαρτίου.