Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η Σερβική Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά σήμερα το όνομα του Αγίου Σάββα.


Η Σερβική Ορθόδοξος Εκκλησία και οι Σέρβοι πιστοί τιμούν σήμερα, 27 Ιανουαρίου, το όνομα του Αγίου Σάββα, δηλαδή του πρώτου Σέρβου Αρχιεπισκόπου και του θεμελιωτή της Αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας. Όπως είναι γνωστό, ο Άγιος Σάββας πέρασε, σαν μοναχός, 19 ολόκληρα χρόνια στην Ιερά Μονή του Χιλανδαρίου, στο Άγιο Όρος. Το όνομα αυτού του μεγάλου θεολόγου, κτήτορα, συγγραφέα, οδοιπόρο, ακόμα και διπλωμάτη και κρατικό ηγέτη της εποχής του, τιμούν όπως οι Σέρβοι πιστοί στη χώρα, έτσι και οι Σέρβοι πιστοί που ζουν ανά τον κόσμο.
Ο Άγιος Σάββας, δηλαδή ο κατά κόσμον Ράστκο Νέμανιτς, γεννήθηκε το έτος 1169, και υπήρξε ο νεότερος γιος του μεγάλου Σέρβου ζουπάνου Stefan Nemanja. Σαν νεαρός πήγε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Σάββας. Είχε πλήρη τη συνείδηση του γεγονότος ότι ο σερβικός λαός χρειαζόταν να έχει μια δική του, αυτοκέφαλη Εκκλησία, πράγμα που κατάφερε να πετύχει το έτος 1219, όταν έλαβε, στη Νίκαια, άδεια από τον τότε Βυζαντινό αυτοκράτορα να ιδρύσει αυτοκέφαλη Σερβική Εκκλησία.
Ο Άγιος Σάββας ίδρυσε, μαζί με τον πατέρα του, Συμεών τον Μυροβλήτη, την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, στην Άθω, επίσης έκτισε και τα μοναστήρια Στουντένιτσα, Ζίτσα και άλλα μοναστήρια, εκκλησίες, σχολεία, ακόμα και νοσοκομεία στο χώρο της Σερβίας. Έκανε δύο φορές το ταξίδι στους Άγιους Τόπους, για να προσκηνύσει τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού. Επίσης πήγε και στο Σινά, όπου έκανε πολλά δώρα στα εκεί μοναστήρια. Δημιουργώντας τη Σερβική Εκκλησία, ο Άγιος Σάββας δημιούργησε και το σερβικό Κράτος, τη σερβική πνευματικότητα και τον πολιτισμό.

Ο Άγιος Σάββας έγραψε πολλά έργα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν ο Νομοκανόνας και το Τυπικό των Καρυών. Απεβίωσε στη βουλγάρικη πόλη Τιρνόβο. Ο Σέρβος βασιλιάς Βλάντισλαβ μετέφερε τα ιερά λείψανά του στο μοναστήρι Μιλέσεβα, της Σερβίας, όμως, ο Τούρκος Σινάν πασάς διέταξε στους άνδρες του να πάρουν τα λείψανα του Αγίου Σάββα από εκεί και να τα φέρουν στο Βελιγράδι. Τότε, ο Σινάν πασάς έκαψε τα λείψανα του Αγίου Σάββα στις 27 Απριλίου του 1595, στο ύψωμα Βράτσαρ, επιθυμώντας να φοβερίσει το σερβικό λαό, που πολεμούσε τους Τούρκους, όμως, δεν το κατάφερε.

Στον ίδιο τόπο στον οποίο οι Τούρκοι έκαψαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Σάββα, τώρα δεσπόζει ο μεγαλοπρεπέστατος Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα. Αμέσως μετά το θάνατο του Αγίου Σάββα, η Σερβική Εκκλησία θέσπισε και την ειδική Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα, ενώ η προσωπολατρεία του και ο σεβασμός τον οποίο δείχνουν οι Σέρβοι πιστοί απέναντι στον Άγιο Σάββα συνεχίζουν να ζουν έντονα και αμείωτα ακόμα και σήμερα.


Η γιορτή του Αγίου Σάββα επισημάνθηκε σήμερα στη Σερβία με σειρά κατάλληλων για την ευκαιρία εκδηλώσεων. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στην περιοχή Vračar, του Βελιγραδίου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα. Απόψε στις 8 η ώρα στο κέντρο συνεδρίοων «Σάββα», του Βελιγραδίου, πρόκειται να αρχίσει και η εκ παραδόσεως Ακαδημία του Αγίου Σάββα, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο αυτού του μεγάλου Σέρβου Αγίου Πατέρα..

Με την ευκαιρία της ημέρας του Αγίου Σάββα, που αποτελεί και σχολική γιορτή, ο υπουργός Παιδείας Σερβίας, κ. Žarko Obradović απένειμε τα λεγόμενα’Βραβεία του Αγίου Σάββα’ σε 15 μεμονωμένα άτομα – εκπαιδευτικούς παράγοντες, για τη συμβολή που έδωσαν για την παραπέρα εξέλιξη του τομέα της Παιδείας στη Σερβία. Επιπλέον, ο κ. Obradović τόνισε, στην ίδια επίσημη τελετή, πως ο Άγιος Σάββας χάραξε τα θεμέλια της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ότι η σημασία αυτού του γεγονότος είναι αιώνια και ότι πρέπει για πάντα να έχουμε στο νου μας αυτό το αξιοσήμαντο γεγονός. Στη συνέχεια ο ίδιος εξέφρασε πεποίθηση ότι η Σερβία θα καταφέρει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να διαφυλάξει όλα εκείνα τα καλά και θετικά χαρακτηριστικά της παράδοσης του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, επειδή, σύμφωνα με τα λόγια του, από την ποιότητα της μόρφωσης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και το μέλλον της χώρας. Τέλος, ο κ. Ομπράντοβιτς ανέφερε πως ο τομέας της Παιδείας στη Σερβία έχει λαμπρό μέλλον, έχοντας υπόψη το γεγονότος ότι μέχρι στιγμής περίπου 400 μαθητές από τη Σερβία έχουν κερδίσει αξιόλογα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Τα βραβεία του Αγίου Σάββα έλαβαν μαθητές από τις σερβικές πόλεις Kikinda και Ivanjica, το σχολείο για τη μόρφωση των νοητικά καθυστερημένων παιδιών "Sava Jovanović Sirogojno", από τη συνοικία Ζέμουν, του Βελιγραδίου, το δημοτικό σχολείο "Βασιλιάς Milutin" από την κωμόπολη Gračanica, του Κοσσυφοπεδίου, που γιορτάζει τα 135 χρόνια λειτουργίας, το Γυμνάσιο της πόλης Pirot, το οποίο λειτουργεί εδώ και 130 χρόνια, το Σχολείο δασολογίας από την πόλη Kraljevo, που ιδρύθηκε το 1899, το Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ, και ορισμένοι διευθυντές δημοτικών σχολείων, καθώς και μερικοί δάσκαλοι.

glassrbije.org