Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Το Κοσσυφοπέδιο είναι ακόμα ασταθές λόγω ανακατανόμης και αδικίας σε βάρος των Σέρβων.


Οι αμερκανικές και σιωνιστικές δυνάμεις προσπαθούν ανελλιπώς να συλλάβουν τους πρωταγωνιστές και αγωνιστές Σέρβους του 1999 για φόβους τυχών αναζοπυρώσεων.
Οι ανοιχτές ακροάσεις που έγιναν στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη για το στάτους του Κοσσυφοπεδίου κάθε άλλο παρά συντέλεσαν στη διευθέτηση της κατάστασης σ΄αυτή την περιοχή που είχε ανακηρύξει την ανεξάρτησία της από τη Σερβία το 2008. Οι τίτλοι των μεγάλων εφημερίδων που εκδόθηκαν μετά το Σαββατοκύριακο στην Πρίστινα επισημαίνουν την μελλοντική πτώση της κυβέρνησης και τη διάλυση του κυβερνώντος συνασπισμού. Προβλέπονται και πολύ πιο δραματικά σενάρια π.χ. για το διαμελισμό του Κοσσυφοπεδίου σε σερβικό και αλβανικό μέρος με την ταυτόχρονη επαναθεώρηση των συνόρων των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Αναλύοντας τις πολιτικές πλοκές στο Κοσσυφοπέδιο ο δόκιμος διδάκτορας ιστορικών επιστημών Πιότρ Ισκεντέροφ γράφει ότι δύο μεγάλες εφημερίδες του Κοσσυφοπεδίου- η «Κόχα Ντιτόρε», και η "Εξπρές" προβλέπουν την πτώση του πολιτικού συστήματος σ΄αυτη την περιοχή, την άνοιξη του 2010. Και οι δυό τους επικαλούνται μερικούς ντόποιους πολιτικούς, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εντεινόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην «Δημοκρατική λίγκα του Κοσσυφοπεδίου» του προέδρου Φατμίρ Σεϊντίου και του Δημοκρατικού κόμματος του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. Ο Μπουγιάρ Μπουκόσι, ένα από τα στελέχη της «Δημοκρατικής λίγκας του Κοσσυφοπεδίου» και βετεράνος του αλβανικού κινήματος των αυτονομιστών, π.χ. πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να «επανεξεταστεί είτε αυτή η κυβέρνηση, είτε αυτός ο συνασπισμός».
Υπολογίζοντας το γεγονός ότι ο προεδρο-πρωθυπουργικός συνασπισμός τα τελευταία χρόνια ήταν βασικός, αν όχι ο μοναδικός, εγγυητής της εύθραστης πολιτικής σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο, μπορούμε να πούμε ότι οι συνέπειες τέτοιων εξελίξεων θα είναι καταστροφικές.


Η ουσία του προβλήματος συνίσταται μάλλον στους θεσμούς εξουσίας στην Πρίστινα παρά στο μοίρασμα των κυβερνητικών θέσεων. Οι δημοτικές εκλογές που έγιναν στην περιοχή τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο έδειξαν πειστικά ότι οι Σέρβοι που ζούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου δεν θέλουν να ενσωματώνονται στις δομές εξουσίας των αυτονομιστών. Εν τω μεταξύ, η εξουσία του Κοσσυφοπεδίου και οι δυτικοί θεσμοί είχαν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να κάνουν πιο διαλλακτική την ηγεσία τόσο του Βελιγραδίου, όσο και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε», Αγκρόν Μπαϊράμι διαπίστωσε την χρεοκοπία των «ολοκληρωτικών μοντέλων» στο Κόσοβο. Η κατάσταση, κατά τη γνωμη του, είναι τόσο ανησυχητική και ασαφής, που μπορεί να αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει ουσιαστικά τις θεμελειώδεις αρχές της πολιτικής της στα Βαλκάνια και να διαιρέσει το Κοσσυφοπέδιο σε σερβικό και αλβανικό τμήμα. Σ΄αυτή την περίπτωση μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός εδαφικών αποζημιώσεων, που προβλέπει την αλλαγή των συνόρων της Αλβανίας, της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη του Κοσσυφοπεδίου, των Βαλκανίων και όλης της Ευρώπης ήδη την άνοιξη του 2010,

Στις διαμορφωμένες συνθήκες τόσο οι δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και η ριζοσπαστική αντιπολίτευση μπορούν να καταφύγουν σε δυναμική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της περιοχής για να προκαλέσουν νέα σερβο-αλβανική σύγκρουση και πάνω στις επάλξεις της να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Αυτό θα σημαίνει ήδη πανβαλκανική πυρκαγιά με την εμπλοκή σ΄αυτήν του αλβανικού πληθυσμού των γειτονικών με το Κόσοβο κρατών της περιοχής, μαζί και της ΠΓΔΜ, όπου βρίσκεται η ειδική αποστολή της ΕΕ,- θεωρεί η Μαρία Προσκούρινα, ειδικός του Ινστιτούτου Σλαβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Η ΠΓΔΜ είναι μία από τις εστίες αστάθειας στα Βαλκάνια. Είναι μία από εκείνες τις περιοχές, όπου ενσαρκώνεται στην πράξη η μεταφορική έκφραση «πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων», κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορέσει το προσεχές μέλλον να επιστρέψει την κατάσταση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, όπως καλεί ακούραστα η Ρωσία, τότε η θρυαλλίδα του Κοσσυφοπεδίου θα πυρπολήσει όλα τα Βαλκάνια»,- παρατήρησε με βεβαιότητα η Μαρία Προσκούρινα, ειδικός του Ινστιτούτου Σλαβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

ruvr.ru