Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΣΟΒΟ 'ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ' 20 ΣΕΡΒΙΚΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ.
Στην Πρίστινα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, έγιναν την περασμένη Κυριακή επίσημα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Μπιλ Κλίντον. Το άγαλμά του στήθηκε στο Κέντρο της Πρίστινα ακόμα στις 14 Οκτωβρίου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο για την πολιτική η οποία οδήγησε στην ανεξαρτησία της περιοχής. Ο Μπιλ Κλίντον παρευρέθηκε προσωπικά στα εγκαίνια και εκφώνησε εκεί τον ευχαριστήριο του λόγο. Ο Μπιλ Κλίντον ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του είχε δοθεί να συντελέσει, όπως είπε, στον τερματισμό των φοβερών γεγονότων που είχαν διαδραματιστεί πριν 10 χρόνια». Το μνημείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου «Φίλοι των ΗΠΑ» με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου. Μάταια όμως βαυκαλιζόταν με την ειρηνευτική του ιδέα ο κ.Κλίντον. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την άμεση αντίδραση των Σέρβων και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αποφασίσει να μην εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο ανταποκριτής του ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" Ιγκόρ Γκόκοβιτς μετέδωσε από το Βελιγράδι ότι αποκαλύπτωντας στην Πρίστινα το δικό του μνημείο, ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Μπιλ Κλίντον κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να ξεχάσουν το παρελθόν και να ξεκινήσουν στο δρόμο προς έναν «φωτεινό μέλλον» του Κοσσυφοπεδίου. Εξάλλου, στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και δύο και πλέον μήνες μένουν στο σκοτάδι 20 ιερά μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα οποία είχαν αποσυνδεθεί από το σύστημα ενεργοτροφοδοσίας από τους εκπροσώπους της Ηλεκτροενεργειακής εταιρείας.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του Υπουργείου για τις υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν χρειάζεται οι κάτοικοι αυτών των ορθόδοξων μοναστηριών να υπογράψουν συμβόλαια με αυτή την μεγάλη Ηλεκτροενεργειακή εταιρεία. Είπε επίσης ότι οριστική απόφαση πρόκειται να παρθεί από τους ηγούμενους των μοναστηριών, οι οποίοι χρειάζεται να εκτιμήσουν μόνοι τους την διαμορφωμένη κατάσταση. Μπορούν να πάρουν απόφαση που μπορεί να προβλέπει δύο λύσεις- είτε για την υπογραφή, είτε για την μή υπογραφή των Συμφωνιών με την Ηλεκτροενεργειακή εταιρεία του Κοσσυφοπεδίου. Η απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί είτε από τους ηγούμενους των μοναστηριών του Κοσσυφοπεδίου, είτε από τους πρεσβύτερους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή,- παρατήρησε ο Ιβάνοβιτς και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο για τις υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων μπορεί μόνο να κριτικάρει τις ενέργειες των εκπροσώπων της Ηλεκτροενεργειακής εταιρείας του Κοσσυφοπεδίου οι οποίοι έβαλαν την Εκκλησία στην ίδια σειρά μαζί με τα καφενεία και τα καταστήματα τροφίμων. Σήμερα, όπως υπογράμμισε ο Ιβάνοβιτς, δεν υπάρχει τεχνική λύση με τη βοήθεια της οποίας η σερβική προμηθευτική εταιρεία «Ελεκτροκοσμέτ» θα μπορούσε να εφοδιάζει τα μοναστήρια με την ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη όμως, οι ιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θέλουν να υπογράψουν καμιά Συμφωνία με την Ηλεκτροενεργειακή Εταιρεία του Κοσσυφοπεδίου γιατί, όπως είπαν, δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Επίσκοπος του μοναστηριού Ράσκα- Πρίζρεν Αρτέμιος δήλωσε τελευταία ότι «περιμένει από το επίσημο Βελιγράδι να λύσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα το πρόβλημα της αποσύνδεσης των μοναστηριών του Κοσσυφοπεδίου από το σύστημα ηλεκτροτροφοδοσίας. «Αν πουν στα μοναστήρια ότι ωφείλουν να υπογράψουν το Σύμφωνο με την Ηλεκτροενεργειακή Εταιρεία, τότε θα πρέπει να κάνουν αυτό αποκλειστικά με την ευλογία του δικού τους κράτους»,- υπογράμμισε ο επίσκοπος Αρτέμιος.

Εκτός από μερικούς Ναούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια χωρίς ρεύμα έμεινε και το μοναστήρι Γκρατσάνιτσα, το οποίο είχε εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς επίσης και τα μεσαιωνικά μοναστήρια Ντέβιτς και Αγίων Αρχαγγέλων. Οι εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς επίσης και οι ιστορικοί της Τέχνης προειδοποιούν ότι η διακοπή της ηλεκτροτροφοδοσίας εκτός απ’ όλα τα άλλα, θέτουν υπό απειλή και τις πολύτιμες τοιχογραφίες της Μονής Γκρατσάνιτσα και θα είναι μάλλον αδύνατη η επαναφορά της αρχικής τους όψης.

ruvr.ru