Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΑΤΑΦΟΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ 40'-41'


Άταφοι Νεκροί του Αλβανικού Μετώπου
Εξήντα έξι χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και οι χιλιάδες νεκροί μας, άταφοι οι περισσότεροι (οι 8.000 περίπου), εγκαταλελειμμένοι στα πεδία των μαχών, ακόμα περιμένουν δικαίωση από την πατρίδα. Μαζί μ' αυτούς και οι συγγενείς τους που δεν έχουν πού ν' ανάψουν ένα κερί και ένα καντήλι στη μνήμη τους.
Αυτό το θέμα - εκκρεμότητα της χώρας μας πραγματεύεται στο βιβλίο του ο κ. Γ. Σούρλας το οποίο γράφτηκε με αφορμή ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε πριν από μερικά χρόνια ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής από έναν βορειοηπειρώτη ο οποίος του είπε ότι δεν αντέχει άλλο να οργώνει το χωράφι του στην Αλβανία και να θρυμματίζονται κόκαλα και κρανία Ελλήνων πολεμιστών που απέμειναν άταφοι, ή στοιβαγμένοι σε ομαδικούς τάφους.
Δικαιούμαστε άραγε να στεκόμαστε μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη έχοντας τέτοια "ανοιχτά" μέτωπα ακόμα με την Αλβανία; αναρωτιέται κανείς φέρνοντας στο νου του κάποιους ηλικιωμένους γονείς και αδέλφια που κρατιούνται ζωντανοί μόνο για να δουν τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας να υπογράφεται και να ολοκληρωθούν επιτέλους τα νεκροταφεία ώστε να προλάβουν να προσκυνήσουν τα οστά των νεκρών τους.
Σην παρουσίαση του βιβλίου που έκανε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, αντιστράτηγος κ. Παν Κωνσταντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι από το 2005 ο κ. Σούρλας του εκμυστηρεύθηκε τους προβληματισμούς του και την αγωνία του για την τύχη των νεκρών ηρώων και επικέντρωσε την προσοχή του στην υποχρέωση της πολιτείας να τους αποδώσει την οφειλόμενη τιμή και μνήμη με την κατασκευή στρατιωτικών νεκροταφείων-μνημείων. Από τότε και μέχρι σήμερα αγωνίζεται συνεχώς και πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος.
"Θέλω ν σας συγχαρώ, για το πολιτικό θάρρος που επιδείξατε, με την εμμονή σας να αναδείξετε το θέμα των νεκρών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της οφειλόμενης τιμής από την πολιτεία, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και σ' ένα εξαιρετικά δύσκολο διπλωματικό περιβάλλον, όπου η καχυποψία και η αναξιοπιστία της Αλβανικής πλευράς, μετέτρεψε ένα απλό θέμα σε ένα πολυσύνθετο διπλωματικό πρόβλημα, που απασχόλησε και απασχολεί τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών, χωρίς να έχει δοθεί λύση μέχρι σήμερα. Αναπόφευκτα λοιπόν υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας για τη στάση της Αλβανικής πλευράς. Η συγγραφή του βιβλίου και η παρουσίαση του σήμερα υπηρετούν εν μέρει το σκοπό αυτό" υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος κάνοντας παράλληλα και μια κριτική προσέγγιση στο περιεχόμενο του βιβλίου.
Ενδιάμεσα παρουσιάστηκε κι ένα ντοκιμαντέρ με πραγματικά περιστατικά και σκηνές από τον Ελληνοιταλικό πόλεμο μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών και αποσπάσματα από ημερολόγια απλών πολεμιστών και ανθρώπων του πνεύματος που εξήγαν και κατέγραψαν τα γεγονότα.
Ο κ. Σούρλας παίρνοντας το λόγο, έκανε μαζί με το κοινό ένα νοερό οδοιπορικό στην Αλβανία και μετέφερε όσα είδε εκεί με τα μάτια του, γκρίζες εικόνες από χιλιάδες στοιβαγμένα οστά σε ομαδικούς τάφους ή μοναστήρια, που αυτόματα φορτώνουν με τύψεις και με το χρέος της Ελλάδας να δώσει τέλος στην ανοχή και στη αδράνεια.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής "το τελικό κείμενο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου βρίσκεται σ' ένα καλό δρόμο και η Αλβανία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει τον ενταφιασμό των νεκρών μας". Για τον λόγο αυτό, το βιβλίο δεν έχει επίλογο παρά λευκές σελίδες, που περιμένουν να ενταχθεί το πρωτόκολλο με τους Αλβανούς για την αναγνώριση στρατιωτικών νεκροταφείων…laosver.gr\
Μπήκαν και επίσημα σήμερα οι υπογραφές στα Τίρανα, στη συμφωνία για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στη Βόρειο Ήπειρο, για τους άταφους νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-1941.
ΣΚΑΙ