Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΑΤΑΦΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940-41 ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


Πού ευρισκόντουσαν οι αλβανοί όταν πολεμούσαμε αμυνόμενοι στις δικές τους γειτονιές ?Όσοι πάλεψαν το 1940-41 στα βουνά της Β. Ήπειρο παραμένουν άταφοι (!), τα κόκαλά τους είναι πεταμένα στα χωράφια και τα βουνά της περιοχής και ουδείς ενδιαφέρεται να κάνει το αυτονόητο: να συλλέξει τα κόκαλα αυτών των ηρώων σε νεκροταφεία.
"Η Ελλάς είναι η χώρα που αντιστάθηκε την περίοδο 1940-41 με απόλυτη επιτυχία πολεμώντας επί 219 συνεχείς μέρες, κάτι που συνεχίσθηκε και με την Εθνική Αντίσταση την περίοδο 1941-1944. Ο Ελληνικός στρατός ανάγκασε τους Ιταλούς σε ταπεινωτική ήττα και υποχώρηση στη Β. Ήπειρο και σταμάτησε τους Γερμανούς στα οχυρά της συνοριακής γραμμής με την Βουλγαρία. Η καθυστέρηση του Γερμανικού στρατού στην Ελλάδα οδήγησε σε αποτυχία την εκστρατεία κατά της τότε ΕΣΣΔ και άλλαξε τελείως την πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ελλάς έχασε το 10% του τότε πληθυσμού της, δηλαδή 750.000 ανθρώπους, στα πεδία της μάχης, στην αντίσταση κατά του 'Αξονα καθώς και λόγω της πείνας και των κακουχιών.
Παρόλα αυτά, τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για την απόκρουση της φασιστικής εισβολής στην Ελλάδα το 1940-41 (και κατέλαβαν μέσα σε 2 μήνες όλη την Βόρειο Ήπειρο) παραμένουν ακόμη - 65 χρόνια μετά - πεταμένα στα βουνά της περιοχής αυτής, χωρίς να έχουν συλλεγεί και ταφεί, όπως έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, σε νεκροταφεία. Συχνά ανακαλύπτονται στα χωράφια - μαζί με τα οστά - προσωπικά αντικείμενα των Ελλήνων στρατιωτών και κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία συλλογής τους, έστω και μετά από τόσα χρόνια.
www.metopo.gr