Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΒΗΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


Στην άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τόποι λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου στα κατεχόμενα, αλλά και στον κίνδυνο εκτουρκισμού της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε αντιφώνησή του, η οποία εκφωνήθηκε στο τέλος Δοξολογίας, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Bialystok στην Πολωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε, ότι η ανθρωπότητα αδιαφορεί για τις αξίες και θωπεύει τον κατακτητή, προσβλέποντας σε οικονομικά οφέλη από αυτόν και ζήτησε την παρέμβαση τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας όσο και των πολιτικών της χώρας.
«Η «πολιτισμένη» ανθρωπότητα αδιαφορεί για τις αξίες, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Θωπεύει τον κατακτητή, γιατί προσβλέπει σε ανταλλάγματα και οικονομικά οφέλη από αυτόν. Ζητούμε από όλους βοήθεια. Πρώτα τις προσευχές σας στο Θεό και μετά την, κατά το δυνατό, παρέμβασή σας στους πολιτικούς της χώρας σας. Μια αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται σήμερα σε πραγματικό κίνδυνο επιβίωσης», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «στην Κύπρο μια επαίσχυντη κατοχική γραμμή κρατά χωρισμένη τη χώρα μας. Εδώ και 35 χρόνια οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που αποτελούν το 82% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας, διώχτηκαν, ύστερα από μια αιματηρή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, από το 37% του εδάφους μας».
Το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, συνέχισε, εποικίζεται με Μουσουλμάνους που μεταφέρει συνεχώς η Τουρκία από την Ανατολία.
Αναφέρθηκε και στους κατεχόμενους ναούς, λέγοντας ότι περισσότεροι από 500 βεβηλώθηκαν, άλλοι κατεδαφίστηκαν, άλλοι μετετράπησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, άλλοι σε στάβλους ζώων και άλλοι αφέθηκαν στην καταστροφική παρέλευση του χρόνου.
«Δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τα σπίτια και τις περιουσίες μας ούτε και να λειτουργήσουμε, ακόμα ούτε και να επιδιορθώσουμε, τις εκκλησίες μας. Δεν μπορέσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του να ξεναγήσουμε τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη σας και την τιμία συνοδεία του στον τάφο του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα, στον τάφο του Αγίου Σπυρίδωνος και την εκεί μονή του, στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στους Καθεδρικούς μας ναούς στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Μόρφου. Η θλίψη διαπερνά την ψυχή μας μπροστά στην άθλια κατάσταση των τόπων λατρείας μας, αλλά και στον κίνδυνο εκτουρκισμού της πατρίδας μας», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Πηγή: ΚΥΠΕ