Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΜΚΑ, ΣΕΓΚΕΝ ,ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ


Του Αρχιμανδρίτου Σαράντη Σαράντου, Εφημερίου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου .
Από την 1η Ιουνίου 2009 καθιερώθηκε η υποχρεωτική παραλαβή του ΑΜΚΑ, που είναι γραμμένος πάνω σε μία απλή κάρτα σαν ταυτότητα. Την κάρτα αυτή του ΑΜΚΑ υποχρεωτικά έχουν παραλάβει προγενέστερα όλοι οι νομιμοποιηθέντες στη χώρα μας μετανάστες.
Καλούμαστε λοιπόν κι εμείς, οι νόμιμοι Έλληνες πολίτες μέχρι την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου 2009 να την παραλάβουμε. Αν αρνηθούμε, απειλούμαστε από το άρθρο 153 του νόμου 3655/2008:
1. Να μη έχουμε το δικαίωμα εργασίας και συνταξιοδότησης.
2. Να μη έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση.
3. Να μη πληρωνόμαστε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις.
4. Να στερούμεθα σχεδόν πάσης δικαιοπραξίας.
Τι είναι όμως ο ΑΜΚΑ;
Από συνεντεύξεις αρμοδίων κρατικών παραγόντων γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για μια απλή κάρτα και ένα απλό αριθμό ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης. Αυτή η απλή κάρτα σύντομα θα αλλαχθεί και θα γίνει τελικά ηλεκτρονική. Θα γίνει σαν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, που χρησιμοποιούνται σε άλλα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Κράτη.Παλαιότερες αντιδράσεις
Όχι μόνο τώρα, αλλά από πολύ παλαιότερα ανησυχούσαμε και αντιδρούσαμε για την προτεινόμενη από διάφορες κυβερνήσεις της χώρας μας καθιέρωση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων ή ηλεκτρονικών καρτών. Την αντίδρασή μας αυτή είχαν συνειδητοποιήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και για αυτό δεν βιάζονταν άκομψα να μας τις επιβάλουν. Ο καγκελάριος μάλιστα της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2000 είχε πει ότι, εφόσον οι Έλληνες αντιδρούν στις ηλεκτρονικές ταυτότητες, ας τους δώσουμε μία άλλη κάρτα ηλεκτρονική. Έτσι μεθοδεύθηκε στις μέρες μας ο ΑΜΚΑ, με προοπτική τη θέσπιση όχι ηλεκτρονικής ταυτότητος αλλά κάρτας ηλεκτρονικής.
Συνθήκη Σένγκεν
Οι ηλεκτρονικές ταυτότητες καθιερώθηκαν το 1986 για πρώτη φορά με το νόμο 1599 του Κουτσόγιωργα "περί ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και του ΕΚΑΜ". Κινητοποιήσεις κληρικών και λαϊκών μαζί με την αντίδραση του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ κατέστησαν ανενεργό το νόμο. Εφαρμόσθηκε όμως ο Α.Φ.Μ., ένας αριθμός που χαρακτηρίζει δια βίου τον πολίτη στις οικονομικές του συναλλαγές.
Από της 8ης Δεκεμβρίου 1997 εφαρμόστηκε και στην πατρίδα μας η Συνθήκη Σένγκεν. Για να λειτουργήσει το όλο σύστημά της έπρεπε υποχρεωτικά να εκδοθούν οι ηλεκτρονικές ταυτότητες. Τότε στις 9 Φεβρουαρίου 1998 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε την υπ' αριθμόν 2641 εγκύκλιο προς τον ευσεβή Ορθόδοξο Ελληνικό λαό. Έγινε μία αντικειμενική κριτική της Συνθήκης, που συμπληρώθηκε και με την άποψη του ιδίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο με σειρά εκθέσεων στιγματίζει τη Συνθήκη για "έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου".
Το ιδεολογικό υπόβαθροΗ Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί το πρώτο επίσημο ιδεολογικό υπόβαθρο της Νέας Εποχής. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας θεωρεί τον άνθρωπο ως κορωνίδα της Δημιουργίας, πεποιημένο από αυτά τα χέρια του Δημιουργού με αυτονόητη τη συνεργασία του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Η Συνθήκη Σένγκεν θεωρεί τον άνθρωπο ένοχο, γι' αυτό θα πρέπει παντού και πάντοτε να αποδεικνύει κατά το δυνατόν την αθωότητά του. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στηριζόμενη και στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή Διαθήκη και στην ερμηνευτική Παράδοση των Αγίων Πατέρων εξακολουθεί να θεωρεί τον άνθρωπο ως εικόνα Θεού, μολονότι φέρει μεταπτωτικά "στίγματα πταισμάτων". Ο ΑΜΚΑ, οι ηλεκτρονικές ταυτότητες και τελικά - μη γένοιτο - το χάραγμα αποτελούν βδελυκτά τέκνα της Συνθήκης Σένγκεν, η οποία εξακολουθεί με την ισχύ της να διαποτίζει ιδεολογικά την Ευρώπη και κατ' επέκταση την παγκόσμια κοινότητα.Ηλεκτρονικές ταυτότητες Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, η Ιερά Σύνοδος συνιστούσε στους πιστούς να μη τις δεχθούν, εφόσον ο βασικός κωδικός τους θα είναι ο δυσώνυμος και απαράδεκτος αριθμός 666, ο αριθμός του Αντιχρίστου.
Λόγω των αντιδράσεων του Ορθοδόξου λαού μας, ήταν επόμενο και η διοικούσα Μητέρα Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να τοποθετηθεί αρνητικά, αναγνωρίζουσα τη σοβαρότητα της φωνής του λαού.Νόμοι. Άρθρα ΑΜΚΑΠαρά ταύτα καθιερώθηκε ο ΑΜΚΑ με το άρθρο 64 του Ν. 2084/1992 και συμπληρώθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 20 του Ν. 2556/1997, το άρθρο 39 του Ν. 2676/1999 και τηνπαράγραφο 8 του άρθρου 62 του Ν. 3518/2006. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 153 του Νόμου 3655/2008 ορίζεται ο ΑΜΚΑ ως ο αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών της χώρας υποχρεωτικά. Στην παράγραφο 2 του ως άνω άρθρου συνιστάται η αναγραφή του ΑΜΚΑ σε κάθε έγγραφο του πολίτη στην εργασία, την ασφάλεια και την προστασία υγείας. Κατά συνέπεια επιβάλλεται εκβιαστικά η αποδοχή του και παραλαβή απ' όλους τους πολίτες. Οι γονείς μάλιστα έχουν την υποχρέωση να κάνουν τις νόμιμες ενέργειες για να παραλάβουν ΑΜΚΑ και για τα ανήλικα τέκνα τους.Η.ΔΙ.Κ.Α.Συγκεκριμένα χορηγείται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ, δηλαδή από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, που είναι ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου και εποπτεύεται από τη Γ.Γ.Κ.Α. (Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων).
Ιδιωτική Εταιρεία ΕΠΑΦΟΣΌμως την παραγωγή όλων των επίμαχων αριθμών έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ η οποία εξειδικεύεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα διαχειρίσεως διαφημιστικού υλικού για τα Μ.Μ.Ε. Κάθε απροκατάληπτος πολίτης, που μαθαίνει αυτήν την πληροφορία, αμέσως αισθάνεται μία ανασφάλεια. Σε αρκετές ιστοσελίδες σχολιάζεται με καχυποψία η ανάθεση αυτού του τόσο υπεύθυνου έργου σε μία ιδιωτική εταιρεία. Ποιός μπορεί να εγγυηθεί ότι τα προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα θα μείνουν απόρρητα από ένα ιδιωτικό φορέα; Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έχει ανακοινώσει ότι παραπετάχτηκαν προσωπικά στοιχεία για το μισό Βρεττανικό πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια, μυστικότητα και σωστή φύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων, που θα κυκλοφορούν είτε εντός είτε εκτός των επικείμενων ηλεκτρονικών καρτών, εν γνώσει ή εν αγνοία μας.Εθνικό Μητρώο Κοινωνικής Ασφάλισης Με το άρθρο 61 του Ν. 3518/2006 που προμνημονεύσαμε συνιστάται ειδικό τμήμα υποστήριξης Εθνικών Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης με έργο την επίβλεψη, τον έλεγχο και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων ως και την παροχή στοιχείων από τα Μητρώα σε φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και των κρατών μμελών της Ε.Ε. Ούτε στο νόμο αυτό ούτε σε άλλο σχετικό δεν προβλέπεται κάποιο δικαίωμα ελέγχου του πολίτη στα στάδια παραγωγής του ατομικού του ΑΜΚΑ.
Η ιδιωτική εταιρεία ΕΠΑΦΟΣ θα έχει δικαίωμα να χειρίζεται τα στοιχεία μας. Ο ίδιος ο πολίτης δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να ελέγχει τα δικά του στοιχεία.Σύγχρονα Μικροτσίπς Η ήδη δοθείσα κάρτα φαίνεται μια πολύ απλή κάρτα χωρίς τσιπ και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς barcode. Σύμφωνα με συνέντευξη τύπου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Δημοσθένη Μαμμωνά θα επακολουθήσει η επόμενη κάρτα, που θα έχει το τσιπ.
Τα εξελιγμένα και σύγχρονα μικροτσίπς έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Διαφέρουν από τα παλαιότερα όσο μία σφεντόνα από ένα υπερσύγχρονο όπλο. Μπορούν να αποθηκεύσουν άπειρους χαρακτήρες. Ειδικά για την επερχόμενη ηλεκτρονική ταυτότητα θα υπάρχουν τέσσερις χώροι. Ο πρώτος για όλα τα θέματα της υγείας, ο δεύτερος για όλα τα οικονομικά θέματα (πληρωμές και μισθοί), ο τρίτος για συναλλαγές με δημόσιους φορείς και ο τέταρτος για όλα τα υπόλοιπα.Όλες οι συναλλαγέςΜέσω αυτής θα γίνονται όλες οι συναλλαγές μας:- Γύρω από θέματα διορισμών, εργασίας, συνταξιοδότησης.- Γύρω από θέματα υγείας, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης.- Γύρω από τα θέματα μισθοδοσίας μας, οικονομικών συναλλαγών με διάφορους φορείς.- Γύρω από θέματα συναλλαγών με όλους τους δημόσιους φορείς.