Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.


Η Ρωσία σήμερα 27/9/09 γιορτάζει του Σταυρού, βοήθεια μας……..

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος ο οποίος πραγματοποιεί ειρηνική επίσκεψη στην Λευκορωσία, τέλεσε σήμερα Θεία Λειτουργία στην Γυναικεία Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως
του Σωτήρος και Οσίας Ευφροσύνης στο Πολότσκ, με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μίνσκ και Σλούτσκ κ. Φιλάρετος, ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο Επίσκοπος Σολτσενογκόρσκι κ. Σέργιος, επίσκοποι της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, ο π. Βσέβολοντ Τσάπλιν καθώς και κληρικοί της Μητροπόλεως.Να αναφερθεί πως τη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πάνω από τρείς χιλιάδες πιστοί, από τους οποίους οι περισσότεροι έφθασαν στην Ιερά Μονή μια μέρα νωρίτερα, ώστε από νωρίς το πρωί να έχουν την ευκαιρία να πάρουν την ευχή του Πατριάρχη Κυρίλλου.Στο κήρυγμα του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναφέρθηκε στην πνευματική έννοια του Τιμίου Σταυρού, τονίζοντας ότι "μέσω του σταυρού επήλθε η σωτηρία μας, γι΄αυτό αφείλουμε να αποδίδουμε στον Σταυρό το βαθύτατο μας σεβασμό".
Απευθυνόμενος προς τις μοναχές της Μονής, ο Πατριάρχης τόνισε: "Να ακολουθείτε πάντοτε το παράδειγμα της Οσίας Ευφροσύνης η οποία είναι ουράνια προστάτιδα σας, ακόμη να προσεύχεστε αδιαλειπτώς να μεσιτεύει στον Πανάγαθο Θεό για εσάς"Αμέσως μετά, η ηγούμενη της Μονής, γερόντισσα Ευδοκία απευθυνόμενη προς τον Πατριάρχη τόνισε ότι είναι «μεγάλη ευλογία που λειτουργήσατε σήμερα στο μοναστήρι μας, μια σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία όπως είναι η ύψωση του Τιμίου Σταυρού».
Επίσης, η γερόντισσα Ευδοκία προσέφερε στον Πατριάρχη Κύριλλο μια εικόνα της Οσίας Ευφροσύνης, καθώς και τεμάχιο του ιερού λειψάνου της.Ο Πατριάρχης Κύριλλος μετά την Θεία Λειτουργία, επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως ο οποίος χτίστηκε με εντολή της Οσίας Ευφροσύνης, Πριγκίπισσας του Πολότσκ.
Εκεί ο Πατριάρχης είδε από κοντά το εσωτερικό του ναού στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, είδε τις τοιχογραφίες, το ιερό, καθώς και ένα μικρό κελί που υπάρχει στην κόγχη του ναού.
Τέλος, το απόγευμα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα αναχωρήσει από το Πολότσκ για το Βίτεμπσκ.