Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΑΚΜΗ


Ας παραδειγματιστούμε επιτέλους από τις σχέσεις κράτους -εκκλησιάς της Ρωσίας, ποτέ δεν αργά!

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν για την βοήθεια του, για την συντήρηση και αποκατάσταση της Ρώσικης Μονής Ιβήρων στον λεγόμενο (Νέο Άθω) στη λίμνη Βαλντάι.«Πολλές ευχαριστίες και ευλογίες προς τον Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και την έμπνευση για το σπουδαίο αυτό έργο. Αν δεν υπήρχε η υποστήριξη του κ. Πούτιν, ίσως το μοναστήρι αυτό να μην είχε βρεθεί σ΄ αυτήν την αίγλη», τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος, κατά την διάρκεια της επισκέψεως του στην Μονή.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, υπενθύμισε σε όλους ότι είχε επισκεφθεί το 1990 το μοναστήρι πολλές φορές και βλέποντας τότε σε τι κατάσταση βρισκόταν, δεν πίστευε ότι κάποια μέρα θα αναβίωνε ξανά.
Επίσης, ο Πατριάρχης τόνισε ότι "Το μοναστήρι αυτό, είναι ένα σημάδι της αναβίωσης της Ορθοδοξίας στην χώρα μας, και είμαι ευγνώμων προς τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν".
Να σημειωθεί, ότι το 2008 ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια του αγιασμού στην Ρωσική Μονή Ιβήρων είχε εκφράσει την θλίψη ότι το ρωσικό κράτος έκανε στο παρελθόν, πολλά «ώστε να κοπούν οι ρίζες της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, συμπεριλαμβανομένου του πνευματικού πολιτισμού».Επίσης είχε δηλώσει ότι «το κράτος θα κάνει το παν, «ώστε να φανεί αντάξιο της εμπιστοσύνης του λαού της Ρωσίας, να αποκαταστήσει και να αναγεννήσει την πνευματική παράδοση του λαού μας, να βοηθήσει την εκκλησία, την υπηρεσία της στη Ρωσία».
Ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος Β΄, είχε εκφράσει την βεβαιότητα ότι «οι αιώνες θα θυμούνται» το επίτευγμα του Πούτιν και την προσωπική του συμβολή στην αναγέννηση του ιστορικού μοναστηριού.
Το 1653 κατασκευάστηκε σε ένα από τα νησάκια της λίμνης Βαλντάι ο πρώτο ξύλινος ναός της Παναγίας των Ιβήρων, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά, για να ανοικοδομηθεί το 1656 ως ναός της Κοιμήσεως.
Στον αγιασμό του ναού ο τσάρος Αλεξέι Μιχάιλοβιτς, επικεφαλής της ιεραρχίας και πλήθους πιστών, υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας, που είχε παραγγελθεί στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, ειδικά για να ευλογήσει την εθνοφυλακή της πόλης Βαλντάι, που συμμετείχε στον Κριμαϊκό πόλεμο.
Μετά την επανάσταση του 1917 το μοναστήρι διαλύθηκε και στα κτίριά του φιλοξενήθηκαν φυλακή, ψυχιατρείο, σανατόριο, ίδρυμα αναπήρων και κατασκήνωση-αναπαυτήριο.
Το 1927 η στολισμένη με χρυσό και πολύτιμες πέτρες εικόνα της Παναγίας εξαφανίστηκε.
Το 1991 η μονή επεστράφη στη ρωσική Εκκλησία και έπειτα από εργασίες 17 ετών, με συμμετοχή 3.000 ανθρώπων, ο επιβλητικός ναός απέκτησε ξανά την ιστορική του ονομασία «Παναγία των Ιβήρων».
Για τις έως τώρα αναστυλωτικές εργασίες έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προσφέρθηκαν από μεγάλους ρωσικούς δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες, όπως οι Σιδηρόδρομοι, η Γκαζπρόμ, το μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας και η Σμπερμπάνκ.