Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Ο ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


Με τόσους νεκρούς σίγουρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία αλλά εμείς εθελοτυφλούμε ασύστολα.
Ο διεθνολόγος Μενσούρ Ακγκιούν για τα ελληνοτουρκικά, τον ελληνικό Τύπο και τη Θεολογική Σχολή. «Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, αλλά δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε ότι ο ελληνικός Τύπος δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσα πράγματα έχουν αλλάξει στις σχέσεις των δύο χωρών, τα τελευταία δέκα χρόνια», σχολιάζει ο διεθνολόγος κ. Μενσούρ Ακγκιούν για όσα δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο για την συνάντηση Καραμανλή- Ερντογάν που δεν έγινε ποτέ.Ο Τύπος «αδυνατεί να καταλάβει τη σημασία των συναντήσεων, που γίνονται στο επίπεδο Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά και την σημασία των πολλών σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα επίπεδα».«Ίσως να μην είναι εφικτή, υπό τις παρούσες συνθήκες, η εξεύρεση της λύσης των (ελληνοτουρκικών) προβλημάτων. Αν λοιπόν, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που η ελληνική κοινή γνώμη αντιμετώπισε την Τουρκία. Είναι σαφές πλέον ότι το εκκρεμές γυρίζει ανάποδα.
Έχει εξαντληθεί και η συμπάθεια, που ξεκίνησε με τους σεισμούς. Ακόμη και οι σοβαρές εφημερίδες στην Ελλάδα παράγουν ψευδείς ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι στις σχέσεις των δύο χωρών υπάρχει ψυχρότητα».Ο σχολιαστής προτείνει να αρχίσουμε τις προσπάθειες αντιστροφής αυτού του κλίματος από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Τι θα λέγατε εάν αρχίζαμε από τη Θεολογική Σχολή; Ένα θέμα, που δεν εντάσσεται στην αμοιβαιότητα, ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, που είναι εξίσου σοβαρό και για την Ελλάδα λόγω εθνοτικής συνάφειας;Ένα τέτοιο «άνοιγμα» δεν θα έστρωνε το δρόμο για την ανάπτυξη της συνταγματικής αντίληψης περί ιθαγένειας στην Τουρκία, αλλά και στην άρση ενός ακόμη εμποδίου στις σχέσεις μας με την Ε.Ε."www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ