Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ο ΦΙΛΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ και ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


-Λυών - Mε ομιλία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου ξεκινά αύριο στην Λυών της Γαλλίας η 13η Συνέλευση της Διασκέψεως
των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της Διασκέψεως, θα εισηγηθεί το ενδιαφέρον θέμα: "Ως χριστιανοί τολμούμε να ελπίζουμε".
Ειδικότερα θα αναφερθεί στην ανάγκη της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Εκκλησίες, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, που δεν είναι άλλος από την προώθηση στη σύγχρονη κοινωνία του μηνύματος του Χριστού.
Αυτό άλλωστε είναι η επιδίωξη της Διάσκεψης, που συμπλήρωσε πενήντα χρόνια δράσης.
Ο Χριστιανισμός, θα πει ο κ. Αναστάσιος, είναι η θρησκεία της ειρήνης, της αγάπης και της συνδιαλλαγής. Και μπορεί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα προβλήματα της σημερινής συγκυρίας.


και ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός αναφέρει:Δυο χρόνια διαλεγόταν ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός με τους Παπικούς στη Σύνοδο Φερράρας Φλωρεντίας (1438-1439). Βλέποντας όμως την υπεροψία, την αδιαλλαξία και την εμμονή τους στην πλάνη, διέκοψε κάθε σχέση μαζί τους, προτρέποντας μάλιστα τους ορθόδοξους πιστούς: «Ν’ αποφεύγετε τους Παπικούς, όπως αποφεύγει κανείς το φίδι».Θεολογικό διάλογο είχε αρχίσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Β’ ο Τρανός με τους προτεστάντες θεολόγους της Τυβίγγης (1579). Όταν διαπίστωσε όμως ότι ο διάλογος δεν απέφερε κανέναν καρπό, τον διέκοψε. «Σας παρακαλούμε», τους έγραφε, «μη μας κουράζετε άλλο… Ας πορευθείτε τον δικό σας δρόμο. Αν θέλετε, μπορείτε να μας γράφετε, αλλά όχι πλέον για δόγματα πίστεως».