Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ


Το σχολείο <<Ευαγγελισμού της Θεοτόκου>> αναδεικνύει την ελληνοορθοδοξία σε δύσκολους καιρούς.
Ιερουσαλήμ- Το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή σχολείου στο κτήμα του Πατριαρχείου, που είναι γνωστό ως «Πύργος του Δεσπότη» (Κασρ ελ Μουτράν), έθεσε την Κυριακή ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ΄. Το κτήμα αγόρασε στα μέσα του 19ου αιώνα ο μητροπολίτης Ναζαρέτ Νήφων, ενώ αργότερα ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος το ενοικίασε σε εταιρία για να αξιοποιηθεί. Τελικά η εταιρία δεσμεύθηκε να χτίσει το σχολείο του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» για την κοινότητα της Ναζαρέτ, η δαπάνη του οποίου προϋπολογίζεται σε δέκα εκατομμύρια σεκέλ.
Το κτίσμα θα καταλαμβάνει 17 στρέμματα από το σύνολο των 200 στρεμμάτων που ανήκουν στο Πατριαρχείο και για να ξεκινήσει η κατασκευή ο πατριάρχης τέλεσε αγιασμό και έθεσε το θεμέλιο λίθο. Παρόντες στην τελετή ο μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός, εκπρόσωποι της κοινότητας και των προυχόντων, ανάμεσά τους ο Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος της Ναζαρέτ, ο διευθυντής του Τμήματος Χριστιανικών Υποθέσεων του υπουργείου Θρησκευμάτων του Ισραήλ και οι τοπικοί μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες. Μετά τον αγιασμό και την τελετή των θεμελίων, ο πατριάρχης μιλώντας στους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στη σημασία την οποία αποδίδει το Πατριαρχείο στην παιδεία και γι’ αυτό κατέβαλε προσπάθειες για να ιδρυθεί στη Ναζαρέτ σχολείο το οποίο θα συμβάλει στην ορθόδοξη θρησκευτική παιδεία του ποιμνίου.
Ο μητροπολίτης Ναζαρέτ αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτό γεγονός προσθέτοντας ότι η ανέγερση του σχολείου αποδεικνύει τη μέριμνα του πατριάρχη για το ποίμνιό του, ενώ υπήρξαν επίσης ομιλίες από τον πρόεδρο της κοινότητας της Ναζαρέτ και τον πρόεδρο της Ορθόδοξης Εκτελεστικής Επιτροπής, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί πραγματοποιείται ένα όνειρο δεκαετιών και τόνισαν ότι το σχολείο ιδρύεται ως αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στο Πατριαρχείο και το χριστιανικό ποίμνιό του. Με την ευκαιρία αυτή ο πατριάρχης πρόσφερε στο ταμείο του μαθητή 20.000 δολάρια και στη συνέχεια με τη συνοδεία του επισκέφθηκαν το μητροπολίτη Σκυθουπόλεως Ιάκωβο, που ζει στο γηροκομείο του Σφαάμερ και υπήρξε καθηγητής του σημερινού πατριάρχη στην Πατριαρχική Σχολή. Τέλος, ο πατριάρχης επισκέφθηκε τη μονή του Θαβωρίου Ορους της οποίας ο ναός έχει αγιογραφηθεί πρόσφατα.