Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΣΡΕΤΕΝΣΚY ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ


Πολιτικοί με αγωνιά για την πορεία της ορθοδοξίας και τα δρώμενα που απασχολούν την χώρα τους.

«Η Ρωσία στηρίζει το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», τόνισε σήμερα από το Κάιρο ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την συνάντηση που είχε με τον
Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄.
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄. Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής υποδέχτηκε τον Ρώσο Πρόεδρο στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη, που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο.
Απευθυνόμενος στην ελληνική αλλά και την ρωσσική, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μίλησε στον υψηλό επισκέπτη για το ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, αλλά και την υποστήριξη που απολαμβάνει το Παλαίφατο Πατριαρχείο από την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο της χώρας κ. Χόσνι Μουμπάρακ.
Από την πλευρά του, ο κ. Μεντβέντεφ τόνισε προς τον κ. Θεόδωρο ότι «η Ρωσία στηρίζει το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», μην παραλείποντας να εκφράσει την ικανοποίησή του που και η Αίγυπτος βρίσκεται στο πλευρό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Μεντβέντεφ απηύθυνε πρόσκληση στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να επισκεφθεί επίσημα το Κρεμλίνο.Λίγο πριν ξεκινήσει η ξενάγηση στους χώρους του ελληνορθόδοξου μοναστηριού, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε στον Ρώσο Πρόεδρο το παράσημο του Μεγαλόσταυρου μετ’ Αστέρος του Αποστόλου Μάρκου.
Ενώ, ο Ρώσος Πρόεδρος προσέφερε με τη σειρά του στον κ. Θεόδωρο μία πολύτιμη εικόνα που απεικονίζει τον σημαντικότερο ίσως άγιο της ρωσσικής εκκλησίας, τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ, που θεωρείται ο προστάτης της ρωσσικής γης..
Ο κ. Μεντβέντεφ επισκέφθηκε την επιβλητική «ροτόντα» εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προσκύνησε την εικόνα και τα άγια λείψανα που φυλάσσονται στο ναό, περπάτησε μέσα στο ελληνικό νεκροταφείο, φτάνοντας στην εκκλησία της Παναγίας, με το πηγάδι, που σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας, η Αγία Οικογένεια έπινε νερό, την εποχή που είχε καταφύγει στην Αίγυπτο για να ξεφύγει από τα χέρια του Ηρώδη.
Στην συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Ρώσο Πρόεδρο, παραβρέθηκαν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος και ο Ρώσος Πρέσβης κ. Ιγκόρ Μπογκντάνωφ, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, ο Έξαρχος της Ρωσσικής Εκκλησίας στο Κάιρο π. Λεωνίδας Γκορμπατσώφ και ο Καθηγούμενος του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου π. Νήφωνας Τσαβαρής.