Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ



Πρόκληση αποτελεί η τελευταία συμπάθεια του πατριάρχη Βαρθολομαίου προς το πρόσωπο του φανατικού μουσουλμάνου κ. Ταγίπ Ερντογάν με τις δήθεν δηλώσεις για αναγνώριση του ξεριζωμού τον ελλήνων της Σμύρνης και γενικότερα των τελευταίων και νεότερων ελληνικών μειονοτήτων. Σας εναποθέτουμε τις τελευταίες φανατικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού , οποίος πλην σαφώς απειλεί προς το ζήτημα της Χάλκης την αναγνώριση του μουφτή στην Θράκη. Μετά από τις προσβλητικές δηλώσεις προς το ελληνικό πολίτευμα αλλά και την ορθοδοξία από τον Κεμαλιστή πρωθυπουργό το μονό που έχουμε να προσθέσουμε είναι ότι βιαστήκατε να κάνετε δηλώσεις εντυπωσιασμού, καλών σχέσεων με την Τουρκία τις τελευταίες ήμερες, εκτός και αν συμπάσχετε όπως παλιότερα με τις απόψεις περί άνισης ανταλλαγής συμφερόντων με τους γείτονες μας.

Τουρκία - Παρέμβαση στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έκανε χθες Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, συνδέοντας το ζήτημα με τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.Η συζήτηση στην Τουρκία για την επαναλειτουργία της Σχολής ξεκίνησε με τον πρώην υπουργό Παιδείας Χουσέιν Τσελίκ να δηλώνει πως είναι "τραγικό λάθος" το ότι παραμένει κλειστή, και το θέμα πήρε διαστάσεις με τις δηλώσεις του επίτροπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη διεύρυνση Όλι Ρεν, που κάλεσε την Άγκυρα να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας και το θέμα της Σχολής της Χάλκης.
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, έθεσε θέμα μειονοτικών δικαιωμάτων στη Δυτική Θράκη."Μπορει να συζητηθεί και το θέμα της Θεολογικης Σχολής. Υπήρχε μέχρι το 1972. Κατά την άποψή μου δεν είναι και πολύ σημαντικό θέμα. Αλλά κι εσείς τι κάνετε; Αφού δεν αναγνωρίζετε τον μουφτή που εκλέγουν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη, και διορίζετε εσείς μουφτή...
Συγγνώμη, φίλε... Στη Δυτική Θράκη δεν ανέχονται τη λέξη 'Τούρκος'. Μπορεί να συμβαίνει αυτό; Αυτά τα εχω πει και στον Καραμανλή και στη Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά δεν μπορεσαν να απαντήσουν. Κι εκείνοι δέχονται πολλές πιέσεις από την κοινή γνώμη" ανέφερε επί λέξει ο Ερντογάν.
Ο τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως τον Πατριάρχη στην Τουρκία εκλέγει η Ιερά Σύνοδος, στην οποία μετέχουν μητροπολίτες που δεν είναι Τούρκοι πολίτες, με ανοχή της κυβέρνησής του.
Και επικαλούμενος την Συνθήκη της Λοζάνης, υποστήριξε πως όλα τα μέλη της Συνόδου θα έπρεπε να είναι πολίτες της χώρας.Στους ισχυρισμούς του Ταγιπ Ερντογάν απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη."Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της.
Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα.Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα. Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας.
Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνίδα ΥΠΕΞ και καταλήγει τονίζοντας ότι "οι μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι' αυτό". Τις τελευταίες ημέρες μερίδα του τουρκικού Τύπου υποστηρίζει ότι ίσως θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στο θέμα της Χάλκης, με αντάλλαγμα τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου που προβλέπει ότι για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Άγκυρα θα πρέπει ν' ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.