Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ


Μόσχα - Το κοσμικό ανθρωπιστικό μοντέλο της κοινωνίας δεν πρέπει να επιβάλλεται σ’ όλο τον κόσμο ως το μόνο σωστό και προοδευτικό, -πιστεύει ο πρωθιερέας
πρωθιερεύς κ. Βσέβολοντ Τσάπλιν.«Το κοσμικό σχέδιο, μου φαίνεται, έχει εξαντλήσει τον εαυτό του. Δεν δίνει στο λαό τη ζωτική δύναμη, δεν είναι σε θέση να παρακινήσει τους ανθρώπους στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είναι σε θέση να διδάξει τους ανθρώπους αυταπάρνηση, αυτοθυσία », - δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για την αλληλεπίδραση Εκκλησίας και Κοινωνίας, πρωθιερεύς Βσέβολοντ Τσάπλιν στη διάσκεψη της Μόσχας, αφιερωμένης στο θέμα των σχέσεων της θρησκείας και του κράτους.
Σύμφωνα με τον π. Βσέβολοντ, τα δημογραφικά δεδομένα των ψυχολογικών και κοινωνιολογικών ερευνών «επιβεβαιώνουν πειστικά ότι η κοσμική ιδεολογία δεν επιτρέπει στην κοινωνία να έχει πολλά πλεονεκτήματα που έχει η κοινωνία με υψηλό βαθμό θρησκευτικού κινήτρου».«Σήμερα, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία μια κοινωνία στην οποία υπάρχουν θρησκευτικά κίνητρα, αποδείχνεται όχι λιγότερο, αλλά περισσότερο αποτελεσματική από μια κοινωνία βασισμένη στην κοσμική ταυτότητα (το σύστημα αξιών - Σύνταξη)», - σημείωσε.
«Επιπλέον, συνέχισε ο π. Βσέβολοντ,- σήμερα βλέπουμε ότι το έργο των «πολιτικών θρησκειών»,των «πανανθρώπινων αξιών»,η υποστήριξη της προτεραιότητας των αξιών της επίγειας ζωής πάνω από τις αξίες που συνδέονται με τους τελικούς στόχους της ύπαρξης, το πιθανότερο, έμεινε χωρίς επιτυχία για τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και της Δύσης».
Ο πατέρας Βσέβολοντ τόνισε ακόμη ότι «η ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών ομάδων, διάφορων μοντέλων της κοινωνίας, της οικογένειας, της τοπικής κοινότητας, που βασίζονται σε διαφορετικές κοσμοθεωρίες και για τα οποία η κοσμοθεωρία είναι σημαντικότατη, είναι επίσης μια πραγματικότητα».Επίσης είναι πεπεισμένος ότι είναι ανάγκη να στρέφουμε την προσοχή μας σε μια τέτοια εξέλιξη της κοινωνίας, αλλά και το «να την αγνοήσουμε θα ήταν αρκετά απερίσκεπτο τόσο για τους πολιτικούς όσο και για την πνευματική ελίτ».
Κατά την άποψή του, σήμερα πρέπει «να ξεφύγουμε από τις προσπάθειες ενοποίησης της ανθρωπότητας»,από τον καθορισμό ενός από τα μοντέλα της κοινωνίας, του κράτους, των σχέσεων του κράτους, της κοινωνίας και της θρησκείας ως μόνο ορθό, να ξεφύγουμε από όλα αυτά προς μια κατάσταση στην οποία τα διαφορετικά μοντέλα της κοινωνίας, της οικογένειας και των τοπικών κοινοτήτων «αναγνωρίζονται εξίσου σημαντικά».
«Σε όλο τον κόσμο, και εδώ, στη Ρωσία, υπάρχουν κοινότητες που ζουν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος , γι αυτούς, είναι ο υπέρτατος νόμος. Για τον ορθόδοξο άνθρωπο η νόρμα του θρησκευτικού δικαίου είναι πάνω απ'όλα, και αυτός δεν πρέπει να αρνιέται την εκτέλεση αυτής της νόρμας, ακόμη και υπό την απειλή του θανάτου.Περί αυτού συνηγορεί και η εμπειρία των νεομαρτύρων και ομολογητών της Ρωσίας, και η εμπειρία των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού. Για τους οπαδούς του ιουδαϊκού νόμου, αυτός ο νόμος είναι σημαντικότατος», - σημείωσε ο πατέρας Βσέβολοντ.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, μόνο για τη «μειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη, το κυριότατο είναι οι προτεραιότητες της παρούσας επίγειας ζωής, υλικής ύπαρξης, καθημερινής ψυχολογικής άνεσης και όλων εκείνων που είναι στο επίκεντρο των ανθρωπιστικών ιδεολογιών».
«Το κοσμικό-ανθρωπιστικό μοντέλο της κοινωνίας είναι ένα από τα μοντέλα, είναι ένα από τα συστήματα του δικαίου, και δεν μπορούν πλέον οι οπαδοί αυτού του συστήματος να εξηγήσουν με σαφήνεια για ποιο λόγο ακριβώς αυτό πρέπει να είναι γενικό,», - θεωρεί ο ιερέας.Σύμφωνα μ' αυτόν, η σημερινή οικονομική κρίση προκάλεσε αμφιβολίες για το τελευταίο επιχείρημα των υποστηρικτών της κοσμικότητας, την αιώνια, δήθεν, οικονομική αποτελεσματικότητα του.
Εν κατακλείδι, ο πρωθιερεύς Βσέβολοντ Τσάπλιν εξέφρασε την άποψη ότι ούτε ένα από τα μοντέλα της κοινωνικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ορθόδοξης ή της Ισλαμικής, δεν πρέπει να είναι πλατφόρμα για διάλογο.«Η πλατφόρμα για το διάλογο σήμερα είναι η προθυμία των αντιπροσώπων διαφόρων μοντέλων για να συζητήσουν το μέλλον χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς να «κολλάνε ρετσινιές» σύμφωνα με περισσότερη ή λιγότερη προοδευτικότητα, και ούτω καθεξής», - συνόψισε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.