Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ


ΤΙΡΑΝΑ, Αλβανία – Ο υπουργός Εσωτερικών Μπουγιάρ Νισάνι λέει ότι η Αλβανία εξέδωσε 1 εκατομμύριο νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες από τον Ιανουάριο και ότι οι υπόλοιπες θα βρίσκονται στα χέρια των πολιτών πριν τις χρειαστούν για να ψηφίσουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου. Ο Νισάνι είπε την Κυριακή (31 Μαΐου) ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο το μέτρο να αποτύχει. Στους ψηφοφόρους θα επιτραπεί να ψηφίσουν προσκομίζοντας ισχύον διαβατήριο ή ηλεκτρονική ταυτότητα, πράγμα που καθιστά τη διαδικασία έκδοσης ακόμα πιο κρίσιμη.

Με ένα φορητό ηλεκτρονικό φάκελο που δυνητικά θα καταγράφει τις συναλλαγές τού κατόχου του με δημόσιες και άλλες υπηρεσίες είναι εφοδιασμένες οι νέες έξυπνες κάρτες, που από πολλά κράτη του εξωτερικού επιχειρήθηκε να αντικαταστήσουν τις συμβατικές ταυτότητες. Οι ταυτότητες ηλεκτρονικής μορφής αποτελούν τον πλέον σύγχρονο και προηγμένο τύπο ηλεκτρονικής κάρτας. Δεν διαθέτουν την πεπαλαιωμένη (τεχνολογικά) μαγνητική λωρίδα που βρίσκεται στις πιστωτικές κάρτες η στις κάρτες αναλήψεως μετρητών) ούτε τον γραμμωτό κώδικα (bar code).
Οι παλαιές κάρτες απλώς αποθήκευαν έναν ορισμένο όγκο πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή, πληροφορίες που παρέμεναν οι ίδιες έπειτα από κάθε χρήση. Κάθε υπολογισμός ή πράξη γινόταν εκτός κάρτας από τον μηχανισμό ανάγνωσης. Το περιεχόμενο τούς ήταν στατικό: «Φορτίζονταν» άπαξ και περιείχαν σταθερή ποσότητα πληροφοριών. Οι νέες ηλεκτρονικές κάρτες απέχουν από τις πρόδρομές τους όσο η σφεντόνα από το περίστροφο. Ο ισχυρός, δεδομένου του μεγέθους τούς, μικροεπεξεργαστής που είναι ενσωματωμένος και ολόκληρο το λειτουργικό τους σύστημα, τις καθιστά ικανές: •Να «αντιδρούν» στα εξωτερικά γεγονότα (συναλλαγές του ανθρώπου με το κράτος και άλλες υπηρεσίες). •Να «αποφασίζουν» για το πού θα αποθηκευθούν τα δεδομένα στη μνήμη τούς. •Να «επιλέξουν» υπό ποιες περιστάσεις θα μεταβιβάσουν τα δεδομένα σε συσκευές αναγνώρισης.
Η έξυπνη ηλεκτρονική κάρτα είναι ένας ζωντανός και αμφίδρομος σύνδεσμος μεταξύ του κατόχου της και οποιουδήποτε δημοσίου ή άλλου οργανισμού θελήσει να απορροφήσει ή εισαγάγει στοιχεία στη μνήμη της μέσω μηχανών ανάγνωσης, οι οποίες θα αποτελούν προαπαιτούμενο της συναλλαγής και εν πολλοίς -βεβαίως- θα τη διευκολύνουν. Μία έξυπνη κάρτα μπορεί να περιέχει τρεις τύπους μνήμης με διακριτές λειτουργίες, αρκετές από αυτές δεν είναι πάντα προσβάσιμες στον κάτοχο της. Α. Τη νεκρή μνήμη (RΟΜ) Τα δεδομένα που περιέχει αυτή αποθηκεύθηκαν εκεί κατά την κατασκευή της και δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Β. Τη ζωντανή μνήμη (RAΜ), Είναι η μνήμη που διατηρεί τα δεδομένα μόνον όταν η κάρτα είναι συνδεδεμένη με μηχανισμό ανάγνωσης. Γ. Τη νεκρή προγραμματιζόμενη μνήμη (ΕΡRΟΜ): είναι η μνήμη της οποίας το περιεχόμενο μπορεί να μεταβληθεί και περιέχει το λειτουργικό σύσιημα της κάρτας.
Η τελευταία μνήμη (ΕΡRΟΜ) υποδιαιρείται σε άλλες τρεις μικρότερες ζώνες. 1.Την ανοικτή ζώνη, στην οποία περιέχονται δεδομένα που ο καθένας μπορεί να δει (όνομα κατόχου, διεύθυνση). 2.Τη ζώνη εργασίας, η πρόσβαση στην οποία ελέγχεται από τον μικροεπεξεργαστή και μπορεί να περιέχει κάθε είδους προσωπικά δεδομένα σχετικά με ΤΟΝ κάτοχο της κάρτας, οικονομικές συναλλαγές, στοιχεία υγείας, ποινικού μητρώου, γενικές πληροφορίες, λεπτομέρειες για τις συναλλαγές του με διάφορες υπηρεσίες, ή -όπως επίσης φοβούνται οι πολέμιοι της- ακόμη και στοιχεία ιδεολογικών ή άλλων προτιμήσεων. 3. Την κρυμμένη ζώνη, η οποία είναι εμπιστευτική και ελεγχόμενη από μία σειρά οδηγιών ασφαλείας που περιέχονται στον μικροεπεξεργαστή και δεν είναι προσβάσιμες στον κάτοχο της.
Το συνολικό μέγεθος της νεκρής προγραμματιζόμενης μνήμης του μικροεπεξεργαστή στη συγκεκριμένη ταυτότητα θα ισοδυναμεί με 16.000 χαρακτήρες. Κάθε γράμμα ισοδυναμεί με ένα χαρακτήρα. Έτσι, εάν ο υποθετικός κάτοχος μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας λέγεται φέρ’ ειπείν «George Orwell», απομένουν στην κάρτα 15.988 χαρακτήρες όπου μπορούν να χωρέσουν άλλες πληροφορίες. Η μνήμη αυτή είναι μάλιστα επεκτάσιμη καθιστώντας την κάρτα έναν πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο. Ένας φάκελος, όμως, που θα είναι ευάλωτος στην ηλεκτρονική πειρατεία, πόσο μάλλον όταν οι ηλεκτρονικοί τρομοκράτες έχουν στο παρελθόν διασπάσει τα συστήματα μεγάλων εταιρειών και τραπεζών. Η λειτουργία του μικροκυκλώματος αυτού είναι, σχηματικά, τριών ειδών: •Εγγραφή δεδομένων στη μνήμη • Μεταβίβαση με διάφορους τρόπους σε τερματικά ή συσκευές ανάγνωσης •Επεξεργασία δεδομένων από υπολογιστές που αναγιγνώσκουν τη μνήμη. Οι αφανείς ζώνες πληροφοριών για τον κάτοχο δημιουργούν την τεχνική δυνατότητα εγγραφής στοιχείων και πληροφοριών για τις οποίες ο κάτοχος της δεν γνωρίζει τίποτα...