Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΥΠΟΠΤΗ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΕΒΡΟΣ
Μετά την απόκτηση της επιχειρησιακής ικανότητας για διεξαγωγή αποβατικών ενεργειών μεγάλης κλίμακας στο Αιγαίο, η Τουρκία προχωρά σε μια κίνηση η οποία αναβαθμίζει τις αντίστοιχες δυνατότητες στη Θράκη που αποτελεί συνάμα μια απροκάλυπτη εκδήλωση επιθετικότητας.Η προμήθεια 36 γεφυροφόρων αρμάτων Leguan, με βάση το όχημα του άρματος Leopard 1, συνιστά ακόμη μια απόδειξη περί των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας με στόχο την ταχεία διάβαση του ποταμού Εβρου. Το Τεθωρακισμένο Όχημα Καθέλκυσης Γέφυρας (Armored Vehicle Launcing Bridge/AVLB) Leguan αναπτύσσει γέφυρα Στρατιωτικής Κατηγορίας Βάρους 80 (MLC 80) μήκους 26m, εντός 5 λεπτών με χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. Ο αριθμός των 36 γεφυροφόρων αρμάτων για την υποστήριξη των 298 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 τα οποία αποκτήθηκαν από τα γερμανικά πλεονάσματα δημιουργεί εύλογες απορίες όταν, συγκριτικά, ο Ελληνικός Στρατός για 170 Leopard 2HEL και 183 Leopard 2A4, απέκτησε μόλις 8 Leopard 1 Leguan.
ΚΥΠΡΟΣ
Ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς καθώς μερίδα στελεχών αντιδρά στις αλλαγές που επιχειρεί η κυπριακή κυβέρνηση στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του Στρατεύματος. Το ΥΠΑΜ προχώρησε στο κλείσιμο αριθμού Φυλακίων κατά μήκος της Γραμμής Αντιπαράταξης ενώ εξέδωσε διαταγές για τη διάλυση του 1ου και 2ου Λόχου Υλικού Πολέμου (ΛΥΠ) που βρίσκονται στον Μαθιάτη και στην Κλήρου αντίστοιχα, του 73ου Λόχου Μηχανικού που βρίσκεται στην Λεμεσό και του 10ου Λόχου Ειδικών Αποστολών (ΛΕΑ) που βρίσκεται στην Κόσιη. O Κύπριος υπουργός Άμυνας Κ. Παπακώστας, απευθυνόμενος σε εφέδρους που παρουσιάστηκαν στις μονάδες τους για να συμμετάσχουν στην ΤΑΜΣ "Δήμητρα 2009", ανέφερε πως πρέπει επιτέλους τα κόμματα και βουλευτές να δουν σοβαρά αυτό το θέμα (σ.σ. η αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης ίσως να είναι άγνωστη λέξη για τη διακυβέρνηση Χριστόφια). Πάραλληλα και με αφορμή των δυσάρεστων περιστατικών που συνέβησαν πρόσφατα μεταξύ στρατευσίμων της Διοίκησης Ναυτικού, ο Κύπριος υπουργός απείλησε ακόμα και με ...κλείσιμο της ναυτικής βάσης στο Μαρί!
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Παραδόξως, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου 2008 οι Δυνάμεις Πεζοναυτών με τη συναίνεση της στρατιωτικής ηγεσίας, τέθηκαν εκτός Ειδικών Δυνάμεων (υπάγονται πλέον στην Διεύθυνση Πεζικού) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό αλλά και το "πνεύμα" που χαρακτηρίζει τις μονάδες αυτές. Με δόγμα που ανάγεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πολέμο, απαρχαιωμένα μέσα (βλέπε ΑΒΑΚ αντί αμφίβιων οχημάτων), ανύπαρκτη συνεργασία με την Αεροπορία Στρατού είναι απορίας άξιο πώς η αφρόκρεμα των ΕΕΔ, μαζί με τους Καταδρομείς-Αλεξιπτωτιστές, θα μεταφερθεί στις εσχατιές του Αιγαίου για να πολεμήσει όταν και όποτε χρειαστεί.

ΘΗΤΕΙΑ
Όλα τα λύσανε και το μόνο που απέμενε ήταν να μειωθεί η θητεία από 12 μήνες σε 9! Αυτό ήταν το μήνυμα που πήραν από το χαστούκι των ευρωεκλογών. Και νομίζουν ότι έτσι θα πάρουν ψήφους... Κούνια που τους κούναγε. Αλλά γιατί 9 μήνες και να μην τους στέλνετε το απολυτήριο στο σπίτι, αφού μέχρι να μπουν θα βγουν;Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι... Αποδυναμώνουν την άμυνα γύρω μας, σε μια στιγμή που πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα. Όχι μόνο από ανατολάς. Όλοι έχουν βάλει στο μάτι τα ιμάτιά μας...Κι εμείς γκρεμίζουμε τείχη...Και διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας ότι δεν οφείλουν τίποτα στην πατρίδα. Μόνο αυτή μας χρωστάει...Είναι επικίνδυνοι γιατί απογυμνώνουν τον στρατό! Χωρίς να είναι ΕΤΟΙΜΗ η υποδομή για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν με τη μείωση της θητείας, αφού έτσι θα στερηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις 30.000 άντρες. Την ώρα που έχουν ήδη μείνει χωρίς στρατιωτική παρουσία νησιά του Αιγαίου, που για εθνικούς λόγους είναι άκρως απαραίτητη, με δεδομένες τις τουρκικές προθέσεις.Επικίνδυνη είναι όμως και η στάση των Αρχηγών και των τριών όπλων. Και ιδιαίτερα του Α/ΓΕΕΘΑ. Ξέρουμε ότι δεν συμφωνούν. Αλλά σιωπούν! Βάζοντας προφανώς πάνω απ' όλα την καρέκλα. Κι όχι την πατρίδα. Έχουν τεράστια ευθύνη. Απέναντι στον λαό, αλλά και στη χώρα. Ας μην το ξεχνούν. Υπάρχει και η παραίτηση σε αποφάσεις που πλήττουν την άμυνα που η χώρα τούς έχει εμπιστευθεί.Το χάπι το χρυσώνει ο υπουργός Άμυνας Βαγγ. Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες από τη μείωση της θητείας θα καλυφθούν με προσλήψεις 15.000 οπλιτών πενταετούς θητείας.
Όμως, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί, μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να γίνει με ορίζοντα δεκαετίας. Δυστυχώς και εδώ στο πόδι όλα γίνονται.Η μείωση της θητείας είναι ένα ακόμη ξήλωμα στο πλεκτό των αξιών και των ιδανικών που κληρονομήσαμε. Και χάρις σ' αυτά αντέξαμε. Κόντρα σε χίλιες δύο επιβουλές. Ελευθερία και ειρήνη και σεβασμός της κυριαρχίας σου και των συνόρων σου δεν δωρίζονται. Στηρίζονται μόνο στις δικές σου δυνάμεις. Και όταν είσαι αποφασισμένος για όλα...ΥΓ.: Αλήθεια, κύριε Μεϊμαράκη, τι θα κερδίσουν οι νέοι μας με τους τρεις λιγότερους μήνες που θα υπηρετήσουν την πατρίδα; Θα πιάσουν πιο γρήγορα δουλειά; Θα τελειώσουν πιο σύντομα τις σπουδές τους; Οι τρεις μήνες είναι το πρόβλημά τους; Και πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσουν στο Δημόσιο οι 15.000 και πάνω προσλήψεις; Σε μια εποχή μάλιστα που έχει διογκωθεί επικίνδυνα το έλλειμμα;