Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Η ΜΟΣΧΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ


Η πίεση του φαναρίου να υποκύψει το πατριαρχείο Μόσχας στις οικουμενικές και αντιορθόδοξες απόψεις για την ένωση με το Βατικανό είναι η κύρια διαμάχη των τελευταίων ετών.

Αθήνα- Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η Σύνοδος, η οποία προετοιμάζεται επί δεκαετίες εξαιτίας των πολιτικών προβλημάτων αλλά και των εντάσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στις σχέσεις των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, δεν στάθηκε δυνατόν να συγκληθεί. Ολες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες καταβάλλουν μια νέα και μεγάλη προσπάθεια, καθώς μετά το Σχίσμα του 1054 μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν μπόρεσε να συγκληθεί Οικουμενική Σύνοδος και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο Βατικάνιες Συνόδους οι οποίες απάντησαν σε μεγάλα ποιμαντικά ζητήματα, όπως είναι η νηστεία και η προαιρετική χρήση της λατινικής γλώσσας στη λειτουργία. Πρόεδρος της Τέταρτης Προσυνοδικής Πανορθόδοξης Διάσκεψης ορίστηκε ο Μητροπολίτης Περγάμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ιωάννης, γνωστός θεολόγος και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Από το Πατριαρχείο Ρωσίας στη Γενεύη εστάλη ο «υπουργός Εξωτερικών» της Εκκλησίας της Ρωσίας Επίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας. Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Ιλαρίωνας συνέδεσε την πορεία των συνομιλιών στη Γενεύη με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις αρχές Ιουλίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος. Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών που βρίσκονται στη Γενεύη είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και φοβούνται τυχόν κινήσεις των αντιπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας που θα πυροδοτήσουν εκ νέου το κλίμα. Οπως σημειώνουν, πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους ένταση, διότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών οδήγησαν σε ναυάγιο τις αντίστοιχες συνομιλίες του 1999, με συνέπεια να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να αρχίσει ξανά η προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Η παρουσία εκπροσώπου της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, που προκάλεσε το 1999 την αποχώρηση του Πατριαρχείου Μόσχας από τις συνομιλίες, αποφεύχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος πρότεινε και έγινε αποδεκτό από όλους τους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους στην προετοιμασία της Συνόδου να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι μόνο των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και σε καμία περίπτωση των αυτόνομων ή ημιαυτόνομων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.