Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΣΡΕΤΕΝΣΚΙ


ΜΟΣΧΑ - Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος Α΄, με αφορμή την εορτή της Παναγίας του Βλαντιμίρ (Βλαντιμίρσκαγια), τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Σρετένσκι της Μόσχας.
Επίσης, η Ιερά Μονή Σρετένσκι της Μόσχας, σήμερα γιόρταζε και την 15η επέτειο, από την αναβίωση της Μοναστικής ζωής στο Μοναστήρι, καθώς και την 10η επέτειο της Λειτουργίας του Θεολογικού Σεμιναρίου.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος τέλεσε την Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Όρενμπουργκ και Μπουζουλούκ κ. Βαλεντίνο, τον Αρχιεπίσκοπο Σαράνσκ και Μορδοβίας κ. Βαρσανούφιο, τον Αρχιεπίσκοπο Ορέχοβο και Ζουέβο κ. Αλέξιο, τον Επίσκοπο Σεργκίεφ Ποσάλ κ. Θεόγνωστο, τον Επίσκοπο Σαράτοφ και Βόλσκ κ. Λογγίνο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σρετένσκι Αρχιμανδρίτη Τύχωνα Σεβκούνωφ.
Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σρετένσκι Αρχιμανδρίτης Τύχωνας, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Αγιώτατε, σήμερα γιορτάζουμε την 15η επέτειο από την αναβίωση της Μοναστικής ζωής, της Μονής Σρετένσκι, καθώς και τα 10 χρόνια ύπαρξης του Θεολογικού Σεμιναρίου της Μονής. 15 χρόνια πιθανόν να μην είναι και πάρα πολύς καιρός, αλλά για τους μοναχούς της Ιεράς Μονής είναι ένα σημαντικό μέρος από την ζωή τους».
Ακόμη ο Αρχιμανδρίτης Τύχωνας συνέχισε «Θέλω να υπενθυμίσω, ότι η ανασύσταση της Μονής Σρετένσκι, έγινε με την ευλογία του μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλεξίου Β'. Επίσης Αγιώτατε, και ο Γέροντας π. Ιωάννης Κρεστιάνκιν, βοήθησε πολύ την αδελφότητα μας. Τώρα ζητούμε, και την δική σας ευλογία, ώστε να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε πριν 15 χρόνια».Αμέσως μετά, ο Αρχιμανδρίτης Τύχωνας προσέφερε στον Πατριάρχη κ. Κύριλλο, μια εικόνα της Παναγίας του «Βλαντιμίρ», εις ανάμνηση της επισκέψεως του στην Μονή.Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος Α΄, ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη Τύχωνα, για την εικόνα της Παναγίας, την αδελφότητα της Μονής, τους Καθηγητές των Θεολογικών Σεμιναρίων καθώς και τους φοιτητές.
Επίσης ο Πατριάρχης σαν στοργικός πατέρας, απεύθυνε πατρικές νουθεσίες προς τους φοιτητές και πτυχιούχους, τονίζοντας: «Πως πάνω απ΄ όλα πρέπει να αγαπήσουν τον Χριστό».
Τέλος, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, απέμεινε προσωπικά τα πτυχία, σε 20 αποφοίτους του Θεολογικού Σεμιναρίου.