Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

e-ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ


«Καλώς έρθετεν... σην Βικιπαίδειαν. Μαθέστεν πολλά για τ΄ατέν δεαβάζοντας τα πολλά ερωτήσεις και την βοήθειαν. Ο αριθμόν τη σελιδίων τη ποντιακού τη Βικιπαίδειας ατώρα εν 194. Βοηθέστεν κι εφτάτεν ατέναν κι άλλο τρανέσαν. Γραφέστεν τα νουνίζματα και τ΄ ιδέασεσουν». Αυτά γράφουν στο εισαγωγικό μήνυμα οι ιδρυτές της ποντιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia στη διεύθυνση http: //pnt. wikipedia. org προτρέποντας όσους μπορούν να βοηθήσουν ούτως ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των σελίδων που είναι γραμμένες στη συγκεκριμένη διάλεκτο.
Από τις 5 Μαρτίου βρίσκεται στον... ιντερνετικό αέρα η επίσημη έκδοση της ποντιακής εγκυκλοπαίδειας «Wikipedia», η οποία μέχρι στιγμής αριθμεί 194 άρθρα. Από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό, φιλόσοφο και «τζιπ τρανό», δηλαδή μεγάλο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, γεωγράφο Στράβωνα μέχρι το «Βασίλειον τη Δανίας» και τον «Τρυγομηνά», δηλαδή τον μήνα Οκτώβριο, εκτείνεται η ποντιακή θεματολογία στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Ένας από τους τρεις ιδρυτές της διαφορετικής Wikipedia είναι ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος. «Γεννήθηκα στην Έδεσσα αλλά κατοικώ στο Ελβάγκεν της Γερμανίας. Οι πρόγονοί μου βέβαια κατάγονταν από το Καρς και την Τραπεζούντα του Πόντου», λέει στα «ΝΕΑ» ο 27χρονος, ο οποίος είναι γαστρονόμος. Όπως δηλώνει, μαζί με τον επίσης ποντιακής καταγωγής Ηλία Γρηγοριάδη, από το Ομπερχάουζεν της Γερμανίας και με τον Θεσσαλονικιό Κωνσταντίνο Γρηγορούδη, με καταγωγή από την Καππαδοκία, γνωρίστηκαν μέσω του Διαδικτύου.
«Και παρ΄ ότι δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ από κοντά, συνεργαστήκαμε αρμονικά και θέσαμε σε λειτουργία τη δοκιμαστική έκδοσή της τον Σεπτέμβριο του 2007». Η Ποντιακή Wikipedia δημιουργήθηκε, όπως λέει, με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου, «η πιο κοντινή προς την αρχαία ελληνική διάλεκτο. Τα ποντιακά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της πατρίδας μας και είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι όσοι είμαστε ομιλητές της, στη διάσωση και τη διάδοσή της στις επόμενες γενιές», λέει ο Ευστάθιος. Με τη συμπλήρωση πάντως ενός έτους από τη δοκιμαστική έκδοση εντάχθηκαν στην αρχική ομάδα και μη Πόντιοι, από τη Ρόδο και την Αθήνα, οι οποίοι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της προσπάθειας