Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η δράση των αιρέσεων που πλήττουν τους δημοκρατικούς μηχανισμούς και δημιουργούν αντιεξουσία, με τη διείσδυσή τους στους πολιτικούς κύκλους, στη διοίκηση, στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, στην εκπαίδευση.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που από γεωστρατηγική άποψη αποτελεί "κλειδί" στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης σχετικά με όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία
. Είναι μια χώρα - γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή και πιστεύω ότι σήμερα μπορεί να έχει στις διεθνείς σχέσεις ένα ουσιαστικό ρόλο σε πολλά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον μου για τη δράση των αιρέσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο εκτιμώ ότι οι σχέσεις που η Σαϊεντολογία ανέπτυξε με διάφορες δομές στην Ελλάδα είναι σημαντικές. Υπενθυμίζω υποθέσεις όπως η ανακάλυψη στην έδρα της Σαϊεντολογίας στην Ελλάδα ντοκουμέντων που απορρέουν από ελληνικά επιτελεία και που αφορούσαν υποθέσεις κατασκοπείας. Ξέρουμε ότι η Σαϊεντολογία διατηρούσε δεσμούς με την τουρκική προϊσλαμιστική οργάνωση «Γκρίζοι λύκοι». Υπάρχουν ντοκουμέντα της Σαϊεντολογίας που αναφέρονται στις σχέσεις της με τη CIA για να αντικρουστούν κινήματα αντίθετα με τις αιρέσεις στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που συναντάμε παντού στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, και που δείχνει τον εξαιρετικά νοσηρό και αντιδημοκρατικό ρόλο που μπορούν να έχουν ορισμένες οργανώσεις. Στα άρθρα σας αναφέρετε ότι οι αιρέσεις έχουν δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο που υποστηρίζεται οικονομικά από πολυεθνικές, ενώ παράλληλα καλύπτεται και σε πολιτικό επίπεδο.
Η δομή των δικτύων
Μπορούμε να προσδιορίσουμε άξονες δυναμικής που τροφοδοτούν τις αιρέσεις, αλλά δεν υφίσταται πυραμιδική δομή. Υπάρχει σήμερα μια παγκοσμιοποίηση των ολοκληρωτικών κινημάτων, όπως επίσης και παγκοσμιοποίηση των εγκληματικών οργανώσεων. Τα δύο, άλλωστε, είναι συχνά αλληλένδετα. Σε ορισμένες ηπείρους βρίσκουμε δίκτυα που δρουν επί μερικά χρόνια και διαλύονται, εξαρθρώνονται ή αντιπαρατίθενται, όπως στα κινήματα της άκρας Δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε κινήματα που ενεργούν με τρόπο ακόμα πιο διεθνικό. Υπάρχουν π.χ. διασυνδέσεις ξεκάθαρες ανάμεσα στην ιαπωνική αίρεση Σαγκακακάι - Νισιρέν Σοντσού και τη "Μιτσουμπίτσι". Στη Γαλλία, υπηρεσίες των μυστικών υπηρεσιών και της εθνικής άμυνας αποκάλυψαν κοινές στρατηγικές ανάμεσα στις δύο αυτές δομές».
Ο στόχος των πολυεθνικών οργανώσεων που υποστηρίζουν τις αιρέσεις
Υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι, ανάλογα με τις εποχές. Παρατηρούμε εποχικά φαινόμενα, όπως στη Γερμανία π.χ., όταν το ακροδεξιό κόμμα του Σονεμπέρ πήρε αντιατλαντικές και αντιαμερικανικές θέσεις. Σε σύσκεψη που έγινε από την αίρεση Μουν και την ακροδεξιά πολιτική της δομή Κάουζα, με συμμετοχή της γαλλικής ομώνυμης αίρεσης και μελών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί ειδική δράση για την εξουδετέρωση της αντιατλαντικής τάσης στο γερμανικό κόμμα. Την εποχή του ψυχρού πολέμου, στο όνομα του αντικομμουνισμού οι ΗΠΑ και οι αντικομμουνιστικές δομές της επεδίωξαν να επιβληθούν στον ιδεολογικό αγώνα. Στην πολιτική τους αυτή στηρίχθηκαν από αιρέσεις, είτε υποστήριξαν και αναβίωσαν οργανώσεις όπως η ιαπωνική Νισρέν Σοντσού το 1954 και ναζιστικά κινήματα στη Γερμανία.Υπάρχουν επίσης στόχοι μακροπρόθεσμης δράσης· όπως στις ΗΠΑ το πόρισμα που εκπονήθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1980 από μέλη της διοίκησης του Ρίγκαν, πράκτορες της CIA και πανεπιστημιακούς, με τίτλο "Οι αμερικανικές σχέσεις Βορρά-Νότου, ασπίδα και ξίφος για την κατάκτηση του κόσμου".
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στο να εγκαταστήσει την αμερικανική υπεροχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πόρισμα αυτό προτείνει τη χρησιμοποίηση των αιρέσεων για τη διάδοση του μοντέλου αμερικανικής ζωής στην κατανάλωση και την προώθηση αμερικανικών προϊόντων. Οι αιρέσεις των διαμαρτυρόμενων οργανώσεων στις ΗΠΑ ασκούν μια ξέφρενη πολιτική διάδοσης του αμερικανικού τρόπου ζωής και εξαγωγής αυτού του μοντέλου. Ορισμένα λόμπι και προσωπικότητες από το χώρο της διπλωματίας, της οικονομίας, της πληροφορικής, της πολιτικής, της διοίκησης, της εκπαίδευσης, του θεάματος συμμετέχουν στο κίνημα, που αποσκοπεί στο να επιβάλει τις αμερικανικές αξίες μέσω της παγκοσμιοποίησης. Διακεκριμένες προσωπικότητες είναι μέλη της Σαϊεντολογίας, της Σαγκακακάι, της γαλλικής οργάνωσης Νέα Ακρόπολη.