Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ



ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΛΟΜΠΙ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΔΟΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ !

Σοβαρές επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα αποστολής του συνόλου των ποινικών αρχείων της Ελλάδας (δηλαδή όχι μόνο του μητρώου των καταδικασθέντων αλλά και των συλληφθέντων συμπολιτών μας) στις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, προκειμένου να καταργηθεί η έκδοση βίζας για τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, εκφράζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.Το θέμα ετέθη προ καιρού, ως ερώτημα προς την Αρχή, από του πουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο των συζητήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των χωρών χωρίς βίζα (Visa Waiver program).Οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, όχι μόνο των καταδικαστικών αποφάσεων, αλλά και των προσώπων που απλώς συνελήφθησαν, ανεξάρτητα από τα εάν τα πρόσωπα αυτά προτίθενται ή όχι να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η Αρχή δεν φαίνεται μέχρι τώρα να έχει πειστεί για την αναγκαιότητα της αποστολής όλων αυτών των δεδομένων, θεωρώντας την απαίτηση των Αμερικανών μάλλον υπερβολική και δυσανάλογη.
Εάν η τελική απόφαση είναι αρνητική, εκτιμάται ότι θα προκύψει πλέον από ελληνικής πλευράς ένα νέο μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως έτσι κι αλλιώς έχουν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα με ευθύνη της αμερικανικής πλευράς.Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Αρχής, Ζωή Καρδιασιάδου, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης με θέμα τις πολιτικές ελευθερίες και την ασφάλεια στην ηλεκτρονική εποχή. Η κ. Καρδιασιάδου εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Αρχής και για την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση της ανωνυμίας στα καρτοκινητά (εξαγγέλθηκε μετά τη δεύτερη απόδραση Παλαιοκώστα - Ριτζάι). Θεωρεί αναγκαίο να ψηφιστεί νόμος που να προβλέπει πότε θα συμβαίνει αυτό, πού θα ανακοινώνονται τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου και για πόσο χρόνο θα κρατούνται.Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Α. Λαμπρινόπουλος, τάχθηκε γενικά κατά της διεύρυνσης των αδικημάτων για τα οποία ήδη επιτρέπεται άρση του απορρήτου, εξαιρώντας μόνο την παιδοφιλία και τις υποθέσεις αυτοκτονιών νεαρών ατόμων. Η στάση του αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση της κυβέρνησης να άρει το απόρρητο γενικά για το σύνολο των κακουργημάτων του Ποινικού Κώδικα!
Ο κ. Λαμπρινόπουλος επανέλαβε ότι χρειάστηκε να απευθυνθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να γνωστοποιήσουν στην ΑΔΑΕ οι αρχές ασφαλειίς τις διατάξεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου!Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπεύθυνος ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Εμμ. Σφακιανάκης, ο οποίος ζήτησε «περισσότερη ευελιξία» σε θέματα άρσης απορρήτου εάν αφορούν εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι έχουν σχηματιστεί 150 δικογραφίες για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω του Διαδικτύου, αλλά ο εισαγγελέας τις έθεσε στο αρχείο λόγω αγνώστων δραστών.Ο Στ. Λαμπρινίδης, το σχέδιο του οποίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο έγινε δεκτό ομόφωνα από το Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε με έμφαση πως στη Δημοκρατία πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν τις σκέψεις και τις πράξεις των πολιτικών τους και όχι το αντίθετο.
Μίλησε για τους κινδύνους καταπάτησης των δικαιωμάτων από τις υπερβολικές κάμερες στους δρόμους και την ανοχή μας στις παρεμβάσεις των διωκτικών μηχανισμών πάνω στις επικοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας.Ο εκπρόσωπος της αγγλικής ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Statewatch, Τόνι Μπάνιαν, εξέφρασε την πλήρη δυσπιστία του προς τις αρχές ασφαλείας της χώρας του και αναφέρθηκε ειδικά στη δραστηριότητα της ΜΙ6 που απήγαγε και ανέκρινε 23 ύποπτους Πακιστανούς στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.